Electroencefalogramă (EEG)

Ce este electroencefalograma (EEG)?

Electroencefalograma (EEG) este un test non-invaziv esențial în neurologia pediatrică, care măsoară activitatea electrică a creierului. Acest test este crucial pentru diagnosticarea și evaluarea diferitelor afecțiuni neurologice, inclusiv epilepsia. La Yuno Clinic, EEG-ul este realizat de specialiști experimentați, asigurând un mediu sigur și confortabil pentru copii.

În ce situații se efectuează EEG?

EEG-ul este recomandat în diverse situații, inclusiv:

Evaluarea convulsiilor sau a episoadelor de pierdere a cunoștinței.

●Diagnosticul și monitorizarea epilepsiei.

●Investigarea cauzelor întârzierilor de dezvoltare sau a comportamentelor neobișnuite.

●Evaluarea stării de conștiență și a somnului.

●Diagnosticul tulburărilor de mișcare și a altor afecțiuni neurologice.

●Diagnosticarea inflamației creierului, cunoscută medical sub denumirea de encefalită, care poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau de alte condiții autoimune.

De la ce vârstă se poate face EEG?

EEG-ul poate fi realizat la copii de toate vârstele, inclusiv la nou-născuți și sugari. Clinica Yuno dispune de echipamente moderne și de personal instruit în comunicarea cu copiii, asigurând o experiență cât mai pozitivă pentru micii pacienți și părinții lor.

Durata și pregătirea pentru EEG

EEG-ul durează în general între 20 și 30 de minute, în funcție de complexitatea cazului și de tipul de investigație necesară. Înainte de test, părinții trebuie să se asigure că:

●Copilul este bine odihnit și a mâncat ușor.

●Părul copilului este curat, fără produse de styling (gel, spray).

●Este recomandat să aducă jucăriile preferate sau alte obiecte de confort pentru a ajuta copilul să se relaxeze.

Ce trebuie să știe părinții?

Părinții sunt încurajați să discute orice preocupări sau întrebări cu echipa medicală înainte de test. Medicul neurolog pediatru va explica procedura, scopul și beneficiile acesteia, asigurându-se că părinții și copiii sunt confortabili și bine informați.

Riscuri asociate cu EEG

EEG-ul este considerat un test sigur și non-invaziv. Cu toate acestea, există câteva riscuri minore asociate:

●Disconfort temporar din cauza electrozilor atașați pe scalp.

●Rareori, copiii cu epilepsie pot avea o criză în timpul testului din cauza luminii intermitente sau a hiperventilației utilizate pentru a provoca activitatea cerebrală anormală.

Cine efectuează și interpretează EEG-ul?

EEG-ul este efectuat de un medic neurolog pediatru specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neurologice la copii. Medicul neurolog pediatru interpretează rezultatele EEG și discută cu părinții despre pașii următori în tratament sau investigații suplimentare, dacă este necesar. În procesul de montare a căștii și a electrozilor, neurologul este asistat de un asistent medical cu competențe specifice în efectuarea EEG-urilor, asigurând astfel o procedură precisă și confortabilă pentru copil.

Programări la Neurologie pediatrică

Programări la Neurologie pediatrică

Echipa noastră te asteaptă.

Programează-te

Pregătirea copilului acasă pentru EEG

Pentru a asigura cooperarea și liniștea copilului în timpul EEG-ului, părinții pot face următoarele:

●Explicați copilului ce se va întâmpla în termeni simpli și pozitivi. Puteți spune, de exemplu, că doctorii vor folosi niște „cabluri mici” pentru a „asculta” creierul și că nu va durea.

●Încercați să jucați un joc de rol acasă, unde copilul pretinde că este la doctor și îi sunt atașați electrozi (folosind autocolante sau alte obiecte sigure).

●Asigurați-vă de faptul că, înainte de test, copilul a dormit bine și a mâncat ușor în ziua respectivă.

●Încurajați copilul să aducă jucăria preferată pentru a se simți în siguranță.

●Fiți prezenți și liniștiți, deoarece copiii își iau deseori starea de spirit de la părinți.

Consult prealabil și recomandări

EEG-ul poate fi efectuat fie în urma unui consult de neurologie pediatrică la Yuno Clinic, fie pe baza unei recomandări scrise de la un alt medic. Aceasta asigură o evaluare completă și personalizată pentru fiecare copil, bazată pe nevoile și simptomele sale specifice.

Clinica Yuno pune accent pe o abordare multidisciplinara și personalizată în îngrijirea copiilor, garantând calitatea și siguranța serviciilor medicale oferite.

Ți s-a recomandat un EEG sau ai suspiciuni referitoare la afecțiuni neurologice ale copilului tău? Programează-te acum pentru o consultație la clinica Yuno, astfel încât copilul tău să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale!