Dietetică și nutriție

Dietetica reprezintă știința care se ocupă cu alimentația sănătoasă și echilibrată. O alimentație sănătoasă și echilibrată este importantă nu numai pentru menținerea unei stări de sănătate bune la adulți, ci și pentru dezvoltarea corectă a copiilor.


În primii ani de viață, copiii au nevoie de o alimentație adecvată pentru a-și dezvolta sistemul nervos și muscular, pentru a-și consolida sistemul imunitar și pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător. O alimentație corectă și echilibrată poate ajuta la prevenirea bolilor și la reducerea riscului de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung.


La Yuno Clinic vei găsi specialiști în dietetică și nutriție pentru copii cu o vastă experiență, care, alături de o echipă multidisciplinară, îți vor oferi toate informațiile și ajutorul necesar pentru a asigura o alimentație echilibrată și sănătoasă copilului tău!

Care este diferența dintre nutriție și dietetică?

La modul general, nutriția este o știință care se concentrează pe relația dintre alimente și sănătatea organismului uman și pe interacțiunile medicamente - alimente. În România, termenul de „medic nutriționist” desemnează de obicei un medic specializat în Diabet, nutriție și boli metabolice. Activitatea sa se concentrează în principal pe diagnosticarea și tratarea diabetului și a altor boli metabolice. Poate prescrie tratamente cu insulină și alte tratamente pentru diabet, nutriție și boli metabolice și oferă sfaturi nutriționale generale, nu personalizate.


Dietetica, pe de altă parte, se ocupă cu studiul și stabilirea regimurilor alimentare folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor. Dieteticianul sau specialistul în Dietetică și nutriție deține cunoștințele necesare pentru a evalua starea nutrițională a pacienților și a stabili un diagnostic nutrițional, a elabora planuri alimentare personalizate și a oferi consiliere nutrițională individuală sau în grup, în scopul îmbunătățirii sănătății sau al prevenirii și tratării unor afecțiuni. Un specialist în Dietetică nu prescrie medicamente, ci intervenții nutriționale.

Ce presupune o consultație la un specialist în dietetică și nutriție?

Dacă este prima vizita cu copilul la un dietetician și nutriționist pentru copii în București, vom începe prin a evalua cu atenție istoricul său medical (personal și familial) și a efectua o analiză detaliată a compoziției sale corporale cu ajutorul analizorului corporal pediatric de înaltă performanță InBody. Această analiză ne permite să evaluăm creșterea și dezvoltarea sa fizică, nivelul de hidratare, masa musculară și osoasă și nivelul de activitate fizică.


Îți vom spune dacă este necesară efectuarea unor analize de laborator și/sau teste suplimentare și îți vom da un jurnal alimentar pe care tu, împreună cu copilul, va trebui să-l completați zilnic. La următoarele întâlniri, informațiile din acest jurnal alimentar, alături de informațiile obținute în urma examinării copilului și eventual rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate, ne vor ajuta să stabilim principalele obiective și să facem recomandările necesare pentru atingerea acestora.

Când este nevoie să mergi cu copilul la nutriționist?

O vizită la un specialist în dietetică și nutriție pediatrică poate fi indicată atunci când:

  • copilul a fost diagnosticat cu o afecțiune a cărei gestionarea implică acordarea unei atenții speciale alimentației (ex: boala Crohn);
  • vrei să înveți ce înseamnă o alimentație echilibrată și sănătoasă pentru copii;
  • copilul are nevoie de un plan alimentar personalizat pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate;
  • copilul are alergii sau intoleranțe alimentare;
  • copilul are nevoi nutriționale speciale (ex: copiii cu sindromul Down, copiii cu tulburări de spectru autist);
  • există dificultăți de alimentație (ex: copilul refuză să mănânce sau este foarte mofturos la mâncare);
  • copilul este subponderal;
  • copilul este supraponderal sau obez (prezența subponderii sau a obezității poate fi indicată de valoarea indicelui de masă corporală; aici poți calcula indicele de masă corporală al copilului tău)
Programări la Dietetică și nutriție

Programări la Dietetică și nutriție

Echipa noastră te asteaptă.

Programează-te

Copilul are nevoie de pregătire specială?

Nu, nu este necesară o pregătire specială înainte de o consultație de nutriție pentru copii! Cu toate acestea, pentru ca vizita să decurgă cât mai bine, există câteva lucruri pe care le poți face:

  • fă o listă cu informații despre alimentația copilului tău (ce alimente consumă de obicei, dimensiunea porțiilor, preferințele alimentare, eventuale alergii sau intoleranțe alimentare etc.);
  • pregătește orice documente medicale relevante (ex: analize de laborator, rapoarte medicale etc.);
  • explică-i copilului ce este un specialist în nutriție și dietetică și ce se va întâmpla în timpul vizitei și asigură-te că nu ajunge la consult obosit sau flămând;
  • pregătește o listă cu întrebări și nelămuriri legate de alimentația copilului.

Reguli de bază în alimentația copiilor

Este important ca părinții să acorde o atenție deosebită dieteticii în cadrul familial și să includă în alimentație produse din toate grupurile de alimente, cum ar fi carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale.


Alimentația copilului trebuie să includă în mod obligatoriu alimentate bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, proteinele slabe și cerealele integrale. De asemenea, este important să se evite alimentele procesate și cele bogate în grăsimi saturate și zaharuri adăugate, deoarece acestea pot crește riscul de obezitate și de alte probleme de sănătate. Acordă atenție dimensiunilor porțiilor și încurajează-ți copilul să adopte un stil de viață activ și sănătos, care să includă activități fizice regulate (cel puțin o oră de activitate fizică în fiecare zi).


Vorbește-i despre importanța unor alegeri alimentare sănătoase - îl va ajuta să înțeleagă de ce este necesar să ia decizii bune când vine vorba de alimentația sa, în special în viitor, când va trebui să decidă singur ce mănâncă. Nu uita, de asemenea, că tu ești cel mai bun exemplu pentru copilul tău!
Regulile de mai sus nu sunt dificil de pus în practică și pot ajuta la prevenirea unei game largi de probleme de sănătate la copii, cum ar fi obezitatea, bolile de inimă și diverse boli cronice.


O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru dezvoltarea corectă a copiilor și pentru menținerea unei stări de sănătate bune pe termen lung. Prin urmare, este important ca părinții să acorde o atenție deosebită dieteticii în cadrul familial și să încurajeze obiceiuri alimentare sănătoase și un stil de viață activ și echilibrat.
Pentru sfaturi și recomandări nutriționale personalizate, programează-ți acum copilul la o consultație la Yuno Clinic!