Iată câteva aspecte care ar trebui să te motiveze să te prezinți cât de curând la un specialist: tristețe persistentă, modificări ale obiceiurilor de somn ori ale apetitului, dificultăți în gestionarea adecvată a emoțiilor, modificări ale comportamentului sau gândirii, scăderea performanței școlare, întârzieri în atingerea pragurilor de dezvoltare, tulburări de limbaj, conflicte cu părinții sau grupul de vârstă, opoziționism provocator, distractibilitate, hiperactivitate.
Dacă ai observat oricare dintre aceste simptome la copilul tău, poate fi indicată o vizită la un specialist în psihiatrie pediatrică în București. Ele pot indica o tulburare psihică pentru a cărei diagnosticare și tratare este de preferat să intervină cât mai curând cu putință pentru a avea cele mai bune șanse de recuperare, iar primul pas îl reprezintă o consultație de psihiatrie pediatrică!
Programări la Psihiatrie pediatrică
Echipa noastră te asteaptă.
Programează-te Ce reprezintă psihiatria pediatrică?
Psihiatria pediatrică reprezintă o ramură vitală a medicinei care se concentrează pe evaluarea, diagnosticarea și planul de intervenție specific pentru tulburarea psihică existentă. Această disciplină medicală are un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor și a calității vieții lor, contribuind la promovarea stării de bine din punct de vedere emoțional, social și comportamental, metode de stimulare adecvată a copiilor cu tulburări de neurodezvoltare, dar și la o îmbunătățire a relațiilor intrafamiliale.
Consultă lista de prețuri pentru psihiatrie pediatrică la Yuno Clinic!
Tulburări psihice comune la copii și adolescenți
Psihiatria pediatrică acoperă o gamă largă de afecțiuni și preocupări, incluzând:
- tulburări de anxietate - evaluarea și tratamentul tulburărilor de anxietate pentru a ajuta copiii să înfrunte cu succes provocările lor; exemple de astfel de tulburări ce pot apărea la copii sau adolescenți sunt agorafobia, tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, anxietatea de separare, anxietatea socială și fobiile specifice;
- depresia/distimia - la copii, depresia se manifestă frecvent prin iritabilitate și toleranță scăzută la frustrare, plâns facil, colaborare dificilă în sarcini și tocmai de aceea e important ca părinții să ia atitudine cât mai curând și să se prezinte către specialist pentru inițierea planului de terapie; la adolescenți, se asociază și comportamente la risc, cum ar fi leziunile autoprovocate, dar și ideație suicidară sau plan suicidar;
- tulburări ale comportamentului și ADHD - evaluarea și managementul tulburărilor de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) și a comportamentului dificil (ex: tulburarea de conduită, tulburarea de opoziție) la copii;
- tulburări de alimentație - abordarea problemelor legate de alimentație, hiperselectivitatea alimentară, greutate și disfuncții de percepție ale imaginii corporale la copii și adolescenți; exemple de astfel de tulburări care pot necesita o evaluare și o intervenție psihiatrică sunt anorexia nervosa, bulimia nervosa, mâncatul compulsiv sau tulburarea de alimentație selectivă;
- tulburări de somn - investigarea și tratarea tulburărilor de somn care pot afecta sănătatea mentală și fizică a copiilor; acestea includ, de exemplu, insomnia, sindromul de apnee obstructivă de somn, coșmarurile, somnambulismul ș.a.
- tulburări de neurodezvoltare - evaluarea și gestionarea tulburărilor de dezvoltare, dificultăților de învățare, tulburărilor de spectru autist, tulburărilor de mișcări stereotipe etc.
Când ar trebui să mergi cu copilul tău la medicul psihiatru?
Poate fi dificil să recunoști semnele unei tulburări psihice la un copil sau adolescent, să știi care sunt comportamentele sau reacțiile „normale” într-o anumită situație ori la o anumită categorie de vârstă și care nu, să decizi când este timpul să afli mai multe, de exemplu, despre ce este autismul ori care sunt, în general, situațiile în care se impune o vizită la un specialist în sănătatea mentală a copiilor și adolescenților. Totuși, există anumite semne care pot indica faptul că ar putea fi necesar un consult la un psihiatru pentru copii în București. Acestea includ:
- tulburările de neurodezvoltare;
- schimbările de dispoziție, cum ar fi tristețea persistentă, iritabilitatea sau furia excesivă;
- dificultățile de concentrare sau de învățare;
- retragerea socială, anxietatea socială sau izolarea;
- schimbări ale somnului sau ale apetitului;
- modificări semnificative ale greutății corporale;
- scăderea performanței școlare;
- comportamentul impulsiv sau agresiv;
- comportamente repetitive sau restrictive;
- abuzul de substanțe;
- gândurile de suicid sau automutilarea.
Ce implică o consultație de psihiatrie pediatrică?
Scopul consultației de psihiatrie pediatrică este acela de a înțelege cât mai bine care sunt nevoile copilului sau adolescentului și identificarea celor mai bune metode de intervenție, indiferent că vorbim despre tratarea anxietății ori despre alte tulburări psihice.
Primul pas în atingerea acestor obiective îl reprezintă o discuție copilul/ adolescentul și părinții acestuia. Printre subiectele abordate se vor număra:
- motivele vizitei;
- simptomele sau semnele observate;
- istoricul medical al acestuia;
- dezvoltarea sa;
- mediul social și familial.
Evaluarea psihiatrică poate include:
- evaluare clinică pe baza criteriilor de diagnostic DSM
- observarea comportamentului pacientului
- discuții cu copilul și părinții săi, împreună și separat.
Pe baza evaluării, medicul va stabili un diagnostic și va decide ce fel de intervenții sunt necesare. Planul de tratament poate include psihoterapie, uneori tratament medicamentos, neurotrofice, modificări ale stilului de viață și recomandări pentru sprijin suplimentar (ex: grupuri de sprijin, consiliere psihologică a părinților). Este posibil să se poată stabili, într-o primă fază, doar un diagnostic provizoriu, pentru confirmarea căruia pot fi necesare analize și investigații suplimentare, dar și consultații la alți specialiști.
Cum să pregătești copilul de un consult psihiatric?
Un specialist în psihiatrie pentru copii poate ajuta la depistarea, diagnosticarea și tratarea precoce a unor game largi de probleme, de la probleme de gestionare a emoțiilor la adolescenți la tulburări depresive ori de neurodezvoltare. Ideea unei vizite la un astfel de specialist s-ar putea însă nu fie primită întotdeauna cu entuziasm sau acceptată cu ușurință. Dimpotrivă, poate fi o sursă de anxietate și de temeri care pot îngreuna evaluarea inițială și comunicarea medic-pacient. Este important să încerci să-l pregătești pe copil pentru consult pentru a-l ajuta să accepte mai ușor necesitatea și rolul acestuia:
- explică-i ce urmează să se întâmple în timpul consultului, insistând asupra faptului că nu este nimic de care să se teamă și că psihiatrul este acolo pentru a-l ajuta; poți folosi o poveste sau o analogie pentru a face procesul mai clar;
- vorbește-i despre importanța evaluării psihiatrice în pediatrie și de ce aceasta este necesară;
- răspunde sincer și deschis la orice întrebări are copilul; fii sincer/ă cu privire la motivele pentru care mergeți la consultație, dar evită să folosești un limbaj care l-ar putea speria sau supăra;
- subliniază faptul că psihiatrul este acolo pentru a-l ajuta, că este un aliat, o persoană cu care poate discuta deschis despre toate problemele și neliniștile sale.
La Yuno Clinic, susținem o abordare integrată în psihiatria pediatrică. Colaborăm strâns cu părinții și tutorii, precum și cu alți profesioniști din domeniul sănătății (ex: specialiști în neurologie pediatrică, specialiști în evaluare psihologică/psihoterapie pentru copii și adolescenți, pediatru), pentru a asigura un plan de tratament comprehensiv complet și eficient. Ne preocupăm nu doar de rezolvarea simptomelor, ci și de promovarea dezvoltării sănătoase a copilului în ansamblu și prevenția recăderilor, menținerea echilibrului biopsihosocial pe termen lung.
În concluzie, psihiatria pediatrică joacă un rol crucial în asigurarea unei sănătăți mentale optime pentru copii și adolescenți. La Yuno Clinic, suntem dedicați să oferim servicii de înaltă calitate în acest domeniu, pentru a ajuta familiile să aibă curaj să înfrunte cu încredere provocările legate de sănătatea mentală a copiilor lor.
Pentru programări sau mai multe informații, contactează-ne! Haide să discutăm despre cum îți putem ajuta copilul să se dezvolte fericit, echilibrat și sănătos.