Afecțiunile sistemului digestiv sunt destul de frecvent întâlnite în rândul copiilor. Dacă și copilul tău are o astfel de problemă, un specialist în gastroenterologie pediatrică se poate ocupa de tratarea acesteia! Gastroenterologia pediatrică sau gastroenterologia pentru copii are o importantă majoră când vine vorba de sănătatea copilului și a viitorului adult, având că obiectiv principal prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor congenitale sau dobândite de la nivelul sistemului digestiv, începând din prima zi de viață și până la adolescență. De asemenea, asigură o creștere și o dezvoltare cât mai normală a copilului prin expertiza în gestionarea problemelor nutriționale ale acestuia
Ce este gastroenterologia pediatrică?
Gastroenterologia pediatrică este o subspecialitate ce se ocupă cu tot ceea ce ține de sănătatea sistemului digestiv al unui copil, de la dezvoltarea normală a acestuia la prevenția, diagnosticul și tratamentul tuturor bolilor congenitale sau dobândite ce îl pot afecta.
Ce presupune o consultație la un medic gastroenterolog pediatru?
O consultație la un medic gastroenterolog pediatru va începe cu o discuție detaliată despre istoricul medical, personal și familial, al copilului, simptomele actuale și caracteristicile acestora și stilul de viață.
Va continua cu un examen fizic detaliat, urmat de recomandări privind analizele de laborator și investigațiile necesare pentru evaluarea sănătății sistemului digestiv al copilului, confirmarea sau infirmarea unui diagnostic și elaborarea unui plan de tratament corect.
Când este necesar un consult de gastroenterologie pediatrică?
De regulă, copilul ajunge la un specialist în gastroenterologie pediatrică în urma unei recomandări venite din partea medicului pediatru sau a altui specialist. Chiar și în lipsa unei astfel de recomandări, există anumite simptome ce pot indica faptul că poate fi necesară o vizită la un gastroenterolog pediatru. Printre acestea se numără:
- diareea;
- vărsăturile;
- constipația;
- balonarea;
- flatulența;
- arsurile gastrice;
- durerile în piept;
- durerile de stomac;
- pierderea poftei de mâncare;
- febra;
- iritabilitatea;
- oboseala accentuată;
- vărsăturile cu sânge;
- prezența sângelui în scaun.
Alte posibile motive pentru o vizită la un specialist în gastroenterologie pediatrică în București pot fi:
- pierderea extremă în greutate;
- deficitul de fier;
- pierderea masei musculare;
- dificultățile la înghițire;
- tulburările de creștere;
- înghițirea unui obiect străin.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni gastroenterologice în rândul copiilor?
Printre cele mai frecvente afecțiuni pe care le poate trata un gastroenterolog pentru copii se numără:
- sindromul colonului iritabil;
- pancreatita;
- fibroza chistică;
- gastrita sau boala de reflux gastroesofagian;
- intoleranțele și alergiile alimentare (ex: intoleranța la lactoză, intoleranța la gluten, alergia la lapte, alergia la nuci etc.);
- colita;
- boala Crohn;
- parazitozele intestinale;
- malnutriția sau obezitatea;
- deficitul de creștere;
- tulburările de alimentație;
- constipația cronică sau diareea cronică sau severă;
- afecțiunile hepatice.
Ce investigații pot fi necesare în urma consultului?
Investigațiile necesare după un consult la medicul gastroenterolog pediatru vor depinde de simptomele specifice și de suspiciunea diagnostică a medicului. Printre cele mai des solicitate se numără:
- analizele de laborator
- ecografia abdominală;
- colonoscopia;
- radiografia abdominală;
- tomografie computerizată (CT);
- RMN abdominal;
- testul de respirație cu hidrogen;
Copilul are nevoie de pregătire specială?
Dacă vorbim despre o consultație inițială la un specialist în gastroenterologie pentru copii în București, în cadrul căreia se vor discuta simptomele și istoricul medical al copilului și se va efectua un examen fizic, atunci nu este necesară o pregătire specială.
Pentru ca vizita la medic să decurgă cât mai bine, încearcă să discuți cu copilul de acasă și să-i explici, folosind un limbaj adecvat vârstei, de ce trebuie să meargă la doctor și ce se va întâmpla în cursul acestei consultații. Încearcă să-i alungi eventualele temeri și asigură-l că îi vei fi alături pe tot parcursul vizitei la medic. De asemenea, este indicat să pregătești o listă cu toate medicamentele și suplimentele pe care le ia copilul (inclusiv dozele și modul de administrare), precum și una cu toate întrebările pe care le ai.
În cazul în care urmează să se facă anumite analize sau investigații, vei primi toate instrucțiunile necesare privind pregătirea copilului pentru acestea în timp util.
Medicii gastroenterologi pediatri tratează o gamă largă de afecțiuni digestive la copii, de la diareea sau constipația cronică până la boala Crohn și fibroza chistică. Adesea, cum se întâmplă și la Yuno Clinic, lucrează în colaborare cu alți specialiști pentru a asigura o abordare multidisciplinară a fiecărui caz tratat și oferirea celor mai bune soluții de diagnostic și tratament. Nu ignora potențialele semne de alarmă ale problemelor sistemului digestiv și consultă un gastroenterolog pediatru pentru un diagnostic precis și un plan personalizat de tratament!