Ecografia abdominală este una dintre cele mai frecvent utilizate investigații imagistice, atât datorită neinvazivității sale, cât și informațiilor pe care le poate oferi. Nu putea deci lipsi din lista serviciilor oferite la Yuno Clinic, cu atât mai mult cu cât ne ajută zilnic să avem grijă de sănătatea pacienților noștri
Ce este ecografia abdominală?
Ecografia abdominală este o procedură imagistică neinvazivă care utilizează unde sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) pentru a crea imagini detaliate ale organelor din abdomen. Spre deosebire de alte metode imagistice, cum ar fi radiografia sau tomografia computerizată (CT), ecografia nu utilizează radiații ionizante, ceea ce o face o opțiune sigură pentru persoanele de toate vârstele, inclusiv pentru copii. Imaginile obținute printr-o ecografie abdominală sunt detaliate și permit medicului să evalueze dimensiunea, forma și structura organelor, precum și să identifice eventualele anomalii.
Avantajele ecografiei abdominale
- Este sigură și nedureroasă (nu presupune incizii sau injecții și nu necesită anestezie).
- Nu implică expunerea la radiații ionizate.
- Nu are efecte secundare imediate sau la distanță.
- Este rapidă și se poate efectua ori de câte ori este nevoie.
Avantajele ecografiei abdominale
- Este sigură și nedureroasă (nu presupune incizii sau injecții și nu necesită anestezie).
- Nu implică expunerea la radiații ionizate.
- Nu are efecte secundare imediate sau la distanță.
- Este rapidă și se poate efectua ori de câte ori este nevoie.
Afecțiuni diagnosticate prin ecografie abdominală
O ecografie abdominală permite evaluarea rinichilor, ficatului, splinei, pancreasului, vezicii biliare, vezicii urinare, stomacului/ pilorului, uterului și ovarelor. Asta înseamnă că o ecografie abdominală la copii poate ajuta la depistarea și diagnosticarea unei game largi de probleme și afecțiuni, printre care se numără și:
- apendicita;
- calculii renali („pietrele la rinichi”);
- calculii biliari (numiți și litiază biliară sau „pietre la fiere”);
- stenoza pilorică;
- duplicația intestinală, malrotația intestinală, diverticulul Meckel și alte anomalii congenitale;
- invaginația intestinală (când o parte a intestinului pătrunde într-o altă porțiune a acestuia);
- refluxul gastroesofagian;
- polipi, hemangioame, neurofibroame, leiomioame și alte tumori sau formațiuni anormale.
Ecografia abdominală la copii mai poate:
- detecta mărirea unui organ și ajuta la identificarea cauzei acesteia;
- detecta prezența de lichid anormal în abdomen;
- localiza corpurile străine.
- Când este recomandată ecografia abdominală?
Cel mai frecvent, se recomandă efectuarea unei ecografii abdominale la copii în București pentru a stabili cauza durerilor abdominale (poate fi vorba, de exemplu, de apendicită, calculi renali, calculi biliari etc.) sau a vărsăturilor repetate la sugari.
O astfel de investigație mai poate fi necesară și atunci când apar simptome precum mărirea în volum a abdomenului, dureri pelvine, constipație/ diaree persistentă. Recomandarea de a face o ecografie abdominală se poate oferi doar după un consult amănunțit.
Cum pregătești copilul pentru ecografia abdominală?
Ca de fiecare dată când vine vorba de pregătirea pentru o investigație de acest tip, recomandarea noastră este de a începe prin a ajuta copilul să înțeleagă ce presupune ea, ce se va întâmpla din momentul sosirii la clinică și până la plecare, dar și de ce este necesară. Oferă-i toate informațiile de care are nevoie, folosind un limbaj adecvat vârstei, și insistă asupra faptului că este o examinare ușoară, care nu doare deloc și pe parcursul căreia îi vei fi alături tot timpul.
Este foarte important ca pacientul să nu mănânce înainte de examinarea ecografică deoarece aerul și alimentele din tubul digestiv afectează calitatea imaginii ecografice. Pentru copiii mari se recomandă repaus alimentar de cel puțin 4 ore, pentru sugari ideal este ca ecografia să se facă la 1-2 ore după masă. Pentru evidențierea refluxului gastroesofagian, este necesar ca bebelușul să primească lapte (de la sân sau formulă) în cabinet și apoi să se reia examinarea.
Este important ca copilul să bea câteva pahare de apă cu 1 oră înainte de examinare și să nu urineze înainte astfel încât vezica urinară să fie plină.
În ce constă procedura de ecografie abdominală la Yuno Clinic?
Copilul va sta întins pe un pat, de obicei pe spate. Medicul va aplica pe abdomen un gel și un mic transductor pe care îl va deplasa ușor. Uneori, va fi necesar ca copilul să se întoarcă într-o parte sau pe burtă. Copiii mai mari vor fi rugați să tragă aer în piept sau să își țină respirația pentru scurt timp astfel încât imaginea obținută să fie cât mai clară.
Este important ca pacientul să stea liniștit în timpul ecografiei pentru a nu afecta calitatea imaginilor. Pentru un copil mai mic, poți să aduci păturica preferată, suzeta sau jucării care îi distragă atenția. De asemenea, poți folosi cântecele sau filmulețe care îi plac.
- Întrebări frecvente despre ecografia abdominală la copii
- Cât durează o ecografie abdominală?
Durata examinării variază în funcție de vârsta copilului și de cât este de cooperant, dar, de obicei, se încadrează în 20-30 de minute. Dacă sunt multe gaze în abdomen sau dacă copilul este în mișcare, unele organe nu pot fi examinate corect și, în funcție de contextul clinic, poate fi necesară o reevaluare.
Este dureroasă o ecografie abdominală pentru copii?
Nu. Unul dintre cele mai importante avantaje ale ecografiei ca metodă de investigație la copii constă tocmai în faptul că nu provoacă durere. Poate apărea un ușor disconfort, dar acesta este temporar și poate fi tolerat fără probleme de către copii.
Cât costă o ecografie abdominală?
Cât costă o ecografie abdominală la copii depinde de tipul acesteia (de abdomen superior, de abdomen inferior sau totală), dar și de alți factori. Pentru a afla detalii despre ecografia abdominală la copii și prețul acesteia la Yuno Clinic, consultă lista noastră de prețuri!
Ecografia abdominală este o investigație rapidă, simplă, nedureroasă și care poate ajuta la identificarea cauzei durerilor abdominale, a vărsăturilor ori a altor simptome neplăcute la copii. Pentru a afla dacă și copilul tău are nevoie de o ecografie de abdomen, programează-l la o consultație de specialitate la Yuno Clinic!