Malformațiile Cardiace Congenitale la copii

Ce înseamnă malformație congenitală?
Congenital înseamnă din naștere (existent la naștere).
Termeni folosiți frecvent sunt: defecte cardiace congenitale, boli cardiace congenitale, malformații cardiace congenitale sau boli cardiovasculare congenitale. Cuvantul defect (sau varianta de specialitate, științifică - malformație) este mai corect decat cel de boală. Un defect cardiovascular congenital apare atunci când inima sau vasele mari din apropierea acesteia nu se dezvoltă în mod normal (sunt formate incorect- malformație) înainte de naștere (in viața intrauterină).
Malformațiile cardiace congenitale pot varia de la defecte minore care nu necesită tratament imediat până la defecte majore care pot pune în pericol viața copilului. Pentru părinții care se confruntă cu această situație, este important să înțeleagă când este necesară evaluarea cardiologică de specialitate pentru copilul lor.

Semne și simptome ale malformațiilor cardiace congenitale la copii
Semnele și simptomele malformațiilor cardiace congenitale pot varia în funcție de tipul și severitatea defectului cardiac. Unele dintre aceste semne pot include:
- Dificultăți în alimentație: Copilul poate avea dificultăți în a suge sau în a mânca din cauza oboselii.
- Cianoză: Copilul ar putea avea buzele sau degetele de la mâini și picioarele de culoare albastră sau gri din cauza unui nivel scăzut de oxigen în sânge.
- Respirație rapidă sau dificilă: Copilul poate avea dificultăți în respirație sau poate respira rapid.
- Creștere insuficientă: Copilul poate avea probleme în creștere și dezvoltare din cauza insuficienței circulației sanguine.

Cauzele Malformațiilor Cardiace Congenitale
Cauza exactă a malformațiilor cardiace congenitale rămâne, în majoritatea cazurilor, necunoscută. În unele situații, se poate asocia apariția acestor malformații cu infecții survenite pe parcursul sarcinii. Una dintre cele mai des întâlnite infecții este rubeola (virusul rubeolei poate perturba dezvoltarea normală a inimii fătului sau a altor organe), însă există și alte virusuri care pot juca un rol în apariția malformațiilor cardiace congenitale.

În unele cazuri, ereditatea poate fi un factor major în apariția malformațiilor cardiace congenitale. Există situații rare în care mai mulți membri din aceeași familie sunt afectați de malformații cardiace congenitale. De asemenea, malformațiile cardiace congenitale pot apărea și în cadrul unor sindroame genetice care afectează mai multe organe, precum sindromul Down.

Când trebuie să consultați un cardiolog pediatric
Malformațiile cardiace congenitale pot ridica îngrijorări semnificative pentru părinți, deoarece afectează inima copilului înca din momentul nașterii. Cu toate acestea, este important să înțelegem când este necesară consultarea unui medic specialist cardiolog și de ce această etapă este vitală în gestionarea și tratarea malformațiilor cardiace congenitale.
Câteva motivele pentru care este esențial să programăm o consultare la cabinetul unui medic specialist în cardiologie pediatrică în cazurile de malformații cardiace congenitale la copii sunt:
1. Atunci când există suspiciunea de malformații cardiace: Dacă medicul de familie sau pediatrul suspectează că există o problemă cardiacă, va trimite copilul la un medic specialist în cardiologie pediatrică pentru o evaluare mai detaliată.
2. Dacă există simptome evidente: Dacă copilul prezintă semne sau simptome precum cianoză, dificultăți respiratorii sau probleme în alimentație, este important să consultați un medic specialist în cardiologie pediatrică cât mai curând posibil.
3. În caz de istoric familial: Dacă există antecedente de malformații cardiace congenitale în familia copilului, este recomandat să se efectueze o evaluare cardiologică de rutină.
4. După naștere: Unele malformații cardiace pot fi depistate imediat după naștere, în timpul examinării medicale a nou-născutului.


Importanța evaluării cardiologice de specialitate
Evaluarea cardiologică de specialitate este esențială pentru diagnosticarea și gestionarea corectă a malformațiilor cardiace congenitale la copii. Cardiologul are experiența și cunoștințele necesare pentru a efectua evaluarea fizică și ecocardiografia, dar alte investigații specifice pentru a identifica tipul și gravitatea defectului cardiac. De asemenea, medicul cardiolog poate dezvolta un plan de tratament adecvat și poate monitoriza evoluția copilului pe termen lung.
Adesea, în România ne confruntăm cu situații în care diagnosticul malformațiilor cardiace congenitale (MCC) nu este stabilit până în viața adultă. Acest lucru se întâmplă din diverse motive, uneori pentru că afecțiunea nu a cauzat simptome evidente, iar alteori pentru că pacientul/copilul s-a adaptat la simptomele sale și nu a oferit semnale părinților pentru  investigații medicale.
Este esențial să prevenim și să conștientizăm că diagnosticul precoce al malformațiilor cardiace congenitale are un impact semnificativ asupra prognosticului și tratamentului. Cu cât identificăm MCC mai devreme în viață și pacientul își îndreaptă atenția spre corectarea malformației, cu atât inima revine la funcționarea normală mai rapid, iar riscul de complicații este redus semnificativ.
In concluzie, malformatiile cardiace congenitale reprezintă o patologie cardiacă  prezentă încă din copilărie. Cum am menționat, în țara noastră această patologie este nediagnosticată până în viața de adult, în cazul careia diagnosticul precoce este cheia unui tratament de succes. Efectuarea consultului cardiologic alături de ecocardiografie și de ECG sunt necesare pentru a știi dacă inima este dezvoltată normal.   
Medicul nostru, dr Salwa Addilami recomandă “Dacă sunteți părinte și aveți suspiciuni cu privire la o malformație cardiacă congenitală sau copilul dumneavoastră prezintă semne sau simptome sugestive, nu ezitați să consultați un medic specialist în cardiologe pediatrică. O evaluare și gestionare corectă pot face o diferență semnificativă în sănătatea și viața copilului dumneavoastră.”
În sectorul 2 din București vă puteți programa copilul la evaluare cardiologică completă, iar medicul va oferi recomandările aferente personalizate sau tratament la nevoie.