Evaluarea statusului nutrițional la copii

“O alimentație sănătoasă și echilibrată este importantă nu doar pentru menținerea unei stări de sănătate bune la adulți, ci și pentru dezvoltarea corectă a copiilor.” spune dieteticianul-nutriționist Yuno Clinic, Covataru Narcisa.

Care este rolul dieteticianului în viața copiiilor și a familiei?

Dietetica se ocupă cu studiul și stabilirea regimurilor alimentare folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor. Nutriția umană se ocupă cu studiul relației dintre alimentație și starea de sănătate, dar și de interacțiunea medicament-aliment.
Dieteticianul este specialistul care aplică cunoștințele din dietetică și nutriție pentru a crea diete personalizate și pentru a oferi sfaturi nutriționale adaptate nevoilor individuale ale pacienților, în scopul îmbunătățirii sănătății și prevenirii sau tratării unor afecțiuni medicale prin intermediul unei alimentații adecvate.
În primii ani de viață, copiii au nevoie de o alimentație adecvată pentru a-și dezvolta sistemul nervos și muscular, pentru a-și consolida sistemul imunitar și pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător. O alimentație corectă și echilibrată poate ajuta la prevenirea bolilor și la reducerea riscului de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung.
Din acest motiv, este important ca părinții să ofere copiilor lor o alimentație echilibrată, care să includă alimente din toate grupele de alimente, cum ar fi carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Este important să se acorde o atenție specială alimentelor bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, proteinele slabe și cerealele integrale.
Rolul dieteticianului este de a îndruma membrii familiei în a construi obiceiuri alimentare echilibrate, dar și de a realiza planuri alimentare personalizate atunci când există afecțiuni medicale sau alte condiții speciale care necesită o atenție deosebită. Dieteticianul poate colabora cu medici din toate specialitățile pentru a dezvolta un plan alimentar conform statusului medical al pacientului.

Cum decurge consultația inițială?

Consultația inițială în cabinetul dieteticianului reprezintă primul pas în abordarea problemelor medicale ce necesită terapie nutrițională. Aceasta implică evaluarea atentă a istoricului medical al copilului, inclusiv a antecedentelor familiale și a afecțiunilor medicale existente. Pe lângă evaluarea medicală, se efectuează o evaluare a compozitiei corporale a copilului, pentru a evalua creșterea și dezvoltarea fizică a acestuia, dar și nivelul de hidratare, masa musculară, inclusiv nivelul de proteine și minerale. În timpul acestei consultații, dieteticianul poate recomanda efectuarea unor analize de laborator sau teste suplimentare, pentru a obține o imagine mai completă a sănătății copilului și pentru a ajuta la determinarea nevoilor nutriționale, dar va înmâna părintelui și Jurnalul alimentar, pe care părintele împreună cu copilul trebuie să îl completeze zilnic.
Programări la Narcisa Covataru

Programări la Narcisa Covataru

Dietetică și nutriție

Programează-te

Cum decurg următoarele ședințe de nutriție?

La următoarele întâlniri în cabinet, dieteticianul va evalua jurnalul alimentar, dar și progresul copilului, ulterior va modifica, după caz, recomandările pentru a se asigura că obiectivele sunt atinse. În timpul acestor ședințe, dieteticianul poate efectua noi evaluări antropometrice ale copilului și poate discuta cu părinții despre orice schimbări observate în ceea ce privește sănătatea sau comportamentul alimentar al copilului. În funcție de progresul copilului, poate fi ajustat planul alimentar și pot fi oferite noi sfaturi sau sugestii pentru a ajuta copilul să își atingă obiectivele de sănătate.
Este important de reținut că un plan alimentar personalizat necesită timp și informații complete pentru a fi elaborat. Acesta trebuie să fie adaptat la nevoile nutriționale specifice ale copilului și necesită îmbunătățiri periodice întrucât copilii spre deosibire de adulți își modifică necesitățile nutriționale odată cu stadiile de creștere și dezvoltare.

De ce este important să avem un jurnal alimentar?

Jurnalul alimentar reprezintă o unealtă indispensabilă pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor atunci când ajung în cabinetul dieteticianului. Utilizarea jurnalului alimentar de către dietetician poate ajuta, alături de cumulul de investigații, la determinarea necesităților nutriționale individuale ale copiilor, în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și alte factori individuali.
Acest document primit în urma consultației inițiale poate fi deosebit de util în toate cazurile, indiferent de patologie.
În plus, jurnalul alimentar poate fi utilizat și pentru identificarea obiceiurilor alimentare nesănătoase și pentru a determina cantitatea adecvată de nutrienți, precum proteine, carbohidrați și grăsimi, necesară pentru a menține sănătatea generală și a preveni apariția bolilor.
În concluzie, jurnalul alimentar este o unealtă valoroasă pentru monitorizarea și menținerea sănătății copiilor și este utilizat cu succes de către dieteticieni în elaborarea unui plan alimentar personalizat.

Prevenirea afecțiunilor la copii

În cabinetul dieteticianului, printre cele mai întâlnite patologii la copiii preșcolari se pot întâlni: obezitatea, tulburările din spectrul autism, ADHD, sindromul Down, afecțiunile cardiovasculare congenitale, rahitismul (de exemplu: subponderea - Pentru a verifica daca un copil este subponderal se recomanda sa ii calculati indicele de masa corporala/IMC), sindromul Prader-Willi și abetalipoproteinemia/ Sindromul Bassen-Kornzweig.
Pentru fiecare dintre aceste afecțiuni, dieteticianul poate elabora un plan alimentar personalizat, adaptat la nevoile specifice ale fiecărui copil.