De ce este importantă evaluarea densității osoase la un copil?
O varietate de afecțiuni acute și cronice, precum și polimorfisme genetice, sunt asociate cu o densitate osoasă redusă, ceea ce poate duce la un risc crescut de fractură atât în copilărie, cât și mai târziu la vârsta adultă.
Osteodensitometria este măsurătoarea care apreciază dacă există o scădere a masei osoase. Aceasta este o afecțiune în care oasele sunt mai fragile și predispuse să se rupă sau să se fractureze cu ușurință. Un test de densitate osoasă este utilizat în principal pentru a diagnostica osteopenia și osteoporoza. Este, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza tratamente, evoluția lor si a anumitor boli sau pentru a determina riscul viitor de fractură.
Atât creșterea în greutate, Supraponderea sau Obezitatea, cât și greutatea scăzută a copilului, Malnutriția / Subponderea pot impacta densitatea osoasă.
Pe lângă acestea, existența unui tratament medicamentos sau introducerea recentă a glucocorticoterapiei inhalatorie, orală sau injectabilă, pot influența arhitectura osoasă și pot determina scăderea densității minerale osoase. Medicul curant va monitoriza îndeaproape pacientul minor cu tratamentul recomandat, dar și efectele acestuia, astfel încât dozele vor fi adaptate dacă este nevoie.