Importanța evaluării psihiatrice în pediatrie

”Ocupă-te de copil cât e mic, pentru a nu-ți ocupa el apoi toată viață” citează din filozofia adleriană medicul specialist psihiatrie pediatrică, dr. Maria-Mădălina Bădescu.

Teamă și lipsa unei psihoeducatii adecvate fac de multe ori că diagnosticul psihiatric să fie pus foarte târziu și intervenția specifică să nu mai aibă aceleași rezultate că cea făcută când simptomele de-abia au apărut.

Există multiple dovezi științifice care susțîn faptul că neuroplasticitatea este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică – tocmai de accea e important să întelegem că intervenția specializată efectuată din timp crește exponențial șansele de recuperare ale unui copil – mai ales în tulburările de neurodezvoltare precum autismul, întârzierea în dezvoltarea limbajului, tulburările motorii-mișcări stereotipe.

Părinții au nevoie să fie informați cât de mult contează să nu amâne o intervenție psihologică/psihiatrică înca de la primele semnale de alarmă deoarece orice nu e tratat la timp se amplifică și va fi mult mai greu de recuperat și intervenit ulterior. Cu siguranță nu este ușor pentru niciun părinte să se adreseze specialiștilor în sănătate mintală și deseori aceștia se gândesc că pot să-i facă rău copilului sau să-i afecteze viitorul – dar nimic nu poate impacta mai puternic traseul unui copil cum o face o tulburare mintală netratată la timp.


Programări la Dr. Maria Mădălina Bădescu

Programări la Dr. Maria Mădălina Bădescu

Medic specialist Psihiatrie pediatrică

Programează-te

Se pot observă rezultate spectaculoase atât timp cât terapia este realizată constant, consecvent, este adecvată nevoilor copilului, iar părintele generalizează stimularea în mediul de acasă și respectă recomandările oferite de specialiști – conform ultimelor studii în domeniu.

Departe de a trage concluzii, am observat, nu de puține ori, în practică, în tulburările de alimentație, tulburările de comportament sau opoziție, tulburarea hiperchinetica cu deficit de atenție, tulburarea de anxietate sau în cea depresivă, că după ce părinții își schimbă abordarea față de copilul lor, petrec timp de calitate împreuna cu copilul, stabilesc reguli aplicate consecvent și există consecințe în cazul nerespectării regulilor – simptomele se pot ameliora si poate crește calitatea vieții întregului sistem familial.

Oamenii evita de obicei adresarea către serviciile de sănătate mintală deoarece primează în continuare stigma în detrimentul binelui copilului, e nevoie de o implicare activă în procesul de recuperare, de multă voință, de schimbarea comportamentelor și de a avea răbdare, multă răbdare și perseverență, deoarece rezultatele se văd în timp, implică mult efort și disconfort de tolerat deoarece avem de-a face cu schimbarea mediului, abordărilor cognitive/emoționale, cât și a comportamentelor.

Vă aștept cu drag în cabinet atât că medic cât și că psihoterapeut pentru a discuta și a stabili care este abordarea eficientă pentru dificultățile copilului dumneavoastră și pentru a va oferi uneltele necesare să faceți față provocărilor care intervin în demersul de recuperare.

Suntem o clinică dedicată, abordăm multidisciplinar pacientul, împreuna facem o treaba minunată, și dorim să va oferim tot sprijinul de care aveți nevoie pentru a va fi bine și a avea o stare de sănătate optimă.