De la obezitate la greutate normală prin dietetică

Ce este obezitatea


- Greutatea lui Bogdan a scăzut de la 88.8 kg la 75.5 kg, ilustrând o transformare notabilă în compoziția corporală.
- Masa musculară scheletală a crescut de la 33.3 kg la 34.4 kg, subliniind îmbunătățirea nivelului său de activitate fizică.
- Masa de Grăsime Corporală, respectiv Procentul de Grăsime Corporală, a avut o scădere majoră. Transformarea semnificativă a fost în compoziția corporală, reducând astfel riscurile asociate cu excesul ponderal: hipertensiune arterială (HTA), diabet zaharat de tip 2 (DZ2), afecțiuni respiratorii (astm, apnee).
- Nivelul de hidratare la nivel corporal a crescut de la 43.8 L la 45.4 L, astfel crescând nivelul de energie, rezistența fizică, precum și nivelul de concentrare și atenție.  Apa îndeplinește numeroase funcții vitale, cum ar fi menținerea structurii celulare, eliminarea deșeurilor metabolice, distribuția nutrienților, a oxigenului și a celulelor imunitare. De asemenea, apa joacă un rol principal în stabilizarea temperaturii corpului (termogeneză). 
- Proteinele sunt fundamentale pentru construirea și menținerea masei musculare. Acestea au crescut proporțional cu evoluția masei musculare a pacientului.
- Mineralele, în creștere ușoară, sunt esențiale pentru menținerea sănătății țesutului osos, deoarece formează structura de bază a oaselor și dinților.
- Ușoara scădere a densității minerale osoase de la 3,45kg la 3.42 kg este normală în contextul scăderii semnificative în greutate și a procentului de grăsime corporală.
- Indicele de masă corporală (IMC) a scăzut de la 29.0 la 24.3, percentila (IMC)110% din percentila 95  a ajuns la percentila 90.
- Corelat cu creșterea în înălțime a pacientului de la 174,9 cm la 176,4 cm, rata metabolică bazală a crescut de la 1660 kcal la 1702 kcal conform analizei corporale.
 


În plus față de aceste transformări fizice notabile, pacientul a experimentat o îmbunătățire a calității vieții de zi cu zi.
Adolescentul nu mai simte nevoia de gustări nesănătoase, foamea nu mai apare în afara orelor de mese, tranzitul intestinal s-a reglat. Pe parcursul ședințelor de nutriție și dietetică pacientul a cultivat un respect față de propriul corp și l-a manifestat prin disciplină alimentară. Aceste rezultate nu ar fi putut fi obținute fără seriozitate din partea pacientului și fără implicare totală pe de-o parte, dar nici fără o echipa medicala dedicata si profesionista.
Bogdan va rămâne sub urmărire periodică multidisciplinară la Yuno Clinic și mai mult decât atât, va rămâne un exemplu de urmat pentru viitorii mici pacienți care se prezintă în clinica având probleme de greutate.
Sfaturi și recomandări
Iată câteva sfaturi de la un specialist în dietetică și nutriție pentru a ajuta copiii și adolescenții să evite obezitatea și să își mențină o calitate bună a vieții:
- Alimentație echilibrată: Includeți în dieta copilului dvs. legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și produse lactate sărace în grăsimi. Evitați excesul de alimente procesate, zaharuri și grăsimi saturate.
- Controlul greutății: Monitorizarea greutății este importantă, dar nu trebuie să fie obiectul principal. Încurajați copilul să se concentreze pe obiective legate de sănătate, cum ar fi creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea stării de bine.

- Exerciții fizice regulate: Copiii și adolescenții ar trebui să participe la cel puțin 1 oră de activitate fizică în fiecare zi. Aceasta poate include jocuri în aer liber, sporturi sau activități la sală.

- Educație nutrițională: Învățarea despre nutriție și importanța alegerilor alimentare sănătoase pot ajuta copiii să ia decizii echilibrate și potrivite în privința mâncării.


- Prevenție: Povestiți copiilor dvs. despre riscurile obezității și complicațiile asociate, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și tensiunea arterială crescută. Astfel, ei pot înțelege importanța unui stil de viață sănătos și prevenirea acestor probleme de sănătate.

Este important ca părinții să servească drept modele pentru copii și adolescenți, adoptând un stil de viață echilibrat și cât mai sănătos. Copiii au șanse mai mari de a evita obezitatea și de a fi diagnosticați din primii ani de viață cu boli precum diabet tip II, hipertensiune arterială, apnee etc.
Mai multe sfaturi despre dietetică și nutriție, dar și susținere de la un specialist găsiți în Sector 2, București.


Echipa noastră te asteaptă.

Echipa noastră te asteaptă.

Pediatrie la nivel înalt

Programează-te