Obezitatea

Ce este obezitatea
Obezitatea reprezintă o patologie complexă cu prezența crescută a țesutului adipos în organism. Obezitatea a fost considerată a fi un aspect negativ  din punct de vedere fizic, dar aceasta este demonstrată a fi o problemă medicală care implică multe complicații medicale sau poate fi o patologie dintr-un sindrom mult mai mare. Printre complicațiile obezității se numără diabet zaharat, afecțiuni cardiace, colesterol crescut, apnee de somn și nu în ultimul rând, implicațiile psihologice pe care le are această patologie asupra vieții de zi cu zi.
    În general, obezitatea apare în urma factorilor genetici, psihologici sau de mediu, fiind într-o relație direct proporțională cu dieta și activitatea fizică.

Programări la Dr. Bogdan Pascu

Programări la Dr. Bogdan Pascu

Medic specialist Endocrinologie pediatrică

Programează-te

Cauze si diagnostic
    Diagnosticul obezității se face, în general, cu ajutorul indexului de masa corporală ( IMC), dar acesta nu este foarte exact deoarece nu măsoară în mod direct țesutul adipos. Din acest motiv, atleții cu masă musculară crescută , spre exemplu, pot avea un IMC crescut din cauza masei musculare, dar fără a avea exces de grăsime. Indicele de masă corporală se calculează prin raportul dintre greutatea si pătratul înălțimii ( kg/cm 2). IMC -ul nu este recomandat a fi folosit pentru copii, femei însărcinate, atleți.
Clasificare IMC:

Valoare IMC

< 18.49
Subponderabilitate
18.5- 24.99
Normal
25- 29.99
Supraponderabilitate
30- 34.99
Obezitate grad I
35-39.99
Obezitate grad II
> 40 
Obezitate severă

    Cauzele principale ale aparației obezității la copii sunt reprezentate de alimentația mult prea bogată în calorii și a prezenței băuturilor cu zahăr/sucuri în alimentația de zi cu zi, plus lipsa activității fizice. În unele cazuri, există și cauze genetice sau hormonale care pot contribui la predispoziția spre obezitate.
    Ca și factori de risc care duc la excesul ponderal, enumerăm:            
1.    Dieta - în zilele de astăzi, copiii sunt obișnuiți să primească mici ”recompense” dulci zi de zi, plus zilele cu fast-food, snacks-uri, sucuri, alimente de la patiserii/brutării. Toate acestea nu aduc nutrienții necesari dezvoltării normale și armonice a copilului, ci aduc doar exces ponderal prin depunerea de țesut adipos.
2.    Lipsa activității fizice - generațiile actuale sunt foarte expuse la ecrane media, telefon, tableta, TV, ceea ce pe lângă faptul că îi îndepărtează de restul copiilor și de ocazia de a socializa; ci chiar le fură din timpul în care copiii ar trebui să aibă activitate fizică, să iasă afară. Activitatea fizică ajută la arderea de calorii și la dezvoltarea frumoasă a copilului începând cu stadiul prepubertar până la vârsta adultă inclusiv.
3.    Genetica familială - în cazul copiilor în care în familie se găsesc persoane cu obezitate, acesta este mai predispus la a avea greutate crescută. Explicația cea mai probabilă fiind faptul că în aceasta situație, copilul este de cele mai multe ori expus la alimente bogate in carbohidrați și calorii și sărace în nutrienți esențiali.
4.    Cauze psihologice - și în cazul adulților și al copiilor, în perioade de stres sau într-un mediu stresant/ obositor, apare acel ”binge eating” care este caracterizat de mâncatul impulsiv și necontrolat, de cele mai multe ori bazat pe alimente bogate caloric.
5.    Unele medicamente - acestea pot favoriza creșterea în greutate: prednison, amitriptilina, gabapentina, propanolol etc.
    De foarte multe ori creșterea în greutate nu este luată foarte în serios și nu se știu consecințele pe termen scurt dar și lung ale acesteia. Obezitatea este considerată a fi o boală medicală care prezintă la rândul ei complicații medicale. Printre complicațiile obezității menționăm:
•    Diabet zaharat tip 2: riscul de apariție a diabetul zaharat de la vârste mici este crescut de obezitate și lipsa activității fizice
•    Hipercolesterolemie care poate asocia creșterea tensiunii arteriale și risc cardio-vascular crescut
•    Apneea de somn: reprezintă o afecțiune gravă în care respirația copilului se oprește și reîncepe într-un mod repetat și nesistematizat în timpul somnului.
•    Complicații de tip emoțional: De cele mai multe ori, copiii nu sunt conștienți de complicațiile medicale pe care le aduce obezitatea, dar aceștia încep de la un punct să simtă impactul social pe care îl aduce obezitatea în viața acestora. Ei pot începe a fi marginalizați de către ceilalți copii, pot fi excluși din anumite grupuri sau activități, iar lucrurile acestea pot duce la depresie, anxietate socială și în final la un stres constant care poate chiar să auto-întrețină dorința de a mânca compulsiv care va duce la obezitate.

Programări la psiholog Iuliana Scutaru

Programări la psiholog Iuliana Scutaru

Psiholog

Programează-te

Prevenție sau tratament

Indiferent de cauzele obezitatii la copil, genetice sau comportamente alimentare nesanatoase, schimbarea stilului de viata este un factor cheie in pierderea in greutate pe termen lung.
Copiii preiau foarte mult din ce văd în exterior și își creează obiceiuri în funcție de activitățile în care sunt implicați și tipul de alimente care li se oferă zi de zi,  predominant acasă. Este foarte important ca familie și persoanele apropiate să aibă activități comune cu aceștia chiar și înafara casei pentru a îi stimula la activitate fizică și pentru a oferi sentimentul de colectivitate și socializare. În plus, alimentele pe care le oferim copiilor trebuie să fie de bună calitate, nutritive și bogate în nutrienți importanți pentru dezvoltare, să obișnuim copiii să consume fructe și legume, pește, carne, ouă. Trebuie limitate pe cât de mult posibil alimentele precum paste, pâine, orez, dulciuri, sucuri.
Felul în care alegem să tratăm aceasta afecțiune în rândul copiilor și adolescenților presupune mai multe etape:
•    Informarea și educarea atât a părinților, cât și a copiilor despre această afecțiune și care sunt consecințele ei pe termen lung. Se recomandă a fi luate în calcul evaluările (la medic endocrinolog, diabetolog și nutritionist),  variantele de tratament și rezultatele așteptate
•    Stabilirea obiectivelor înntr-un mod cât mai realist.  Acest lucru devine  un real ajutor pentru copii sau adolescenți.
•    Automonitorizarea și responsabilizarea copilului sau adolescentului în această problemă.
•    Controlul factorilor din mediu familial: alimentatie sănătoasă, activitate fizică, timp de calitate petrecut împreună etc.
•    Rezolvarea problemelor într-un mod constructive după ce sunt conștientizate efectele actuale și viitoare ale obezității asupra sănătății, dar și a vieții sociale a copilului/adolescentului.
•    Ajutor specializat din partea psihologului care poate ajuta copilul/adolescentul să identifice motivația de a slăbi. În același timp specialistul va evalua întreaga familie, nu doar copilul, pentru a identifica cauzele emoțiilor care au dus la mâncatul excesiv. De asemenea, psihologul va identifica dacă este afectată stima de sine și care este modul în care acesta își percepe corpul.
•    Intervenția nutriționistului este la fel de important în acest proces. Rolul major al acestuia este educația alimentară. În etape, va învăța atât copilul, cât și familia să facă alegeri înțelepte în alegerea alimentelor, în stabilirea unui program de mese, în înțelegerea a ce înseamnă consumel energetic într-o zi, care este raportul între aport și consum etc.

Programări la Narcisa Covataru

Programări la Narcisa Covataru

Dietetică și nutriție

Programează-te

În Clinica de pediatrie Yuno Clinic echipa multidisciplinară poate diagnostica și trata patologiile comune ale copiilor și adolescenților, dar și bolile rare. De la evaluarea inițială a medicului pediatru, până la consultația specialistului în endocrinologie, recoltarea testelor de laborator și susținerea nutriționistului în acest proces, afecțiunea de obezitate pot fi diagnosticate și tratate cu responsabilitate, dar și cu implicarea tuturor specialiștilor.
În cazul în care observați creșteri în greutate ale copilului sau fluctuații ale greutatății este foarte important sa vă prezentați la medic, iar o echipa multidisciplinară formată în general din endocrinolog, diabetolog, consilier nutrițional vă vor ajuta și copilul, dar și pe dumneavoastră.

Bibliografie

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/childhood-obesity/symptoms-causes/syc-20354827
https://www.endocrine.org/clinical-practice-guidelines/pediatric-obesity#3