Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este în acest moment probabil cea mai frecventă afecțiune endocrină care afectează între 8 și 13% dintre femeile de vârstă reproductivă și 6-18% dintre fetele adolescente în funcție de criteriile de diagnostic utilizate și de populația studiată. Adolescența, așa cum este definită de Organizația Mondială a Sănătății, este perioada cuprinsă între 10 și 19 ani, care include schimbări semnificative și critice în creștere, dezvoltare și pubertate.
Pentru a obține o înțelegere completă a funcției ovarelor, este esențial să analizăm atât structura lor anatomică, cât și principalele roluri pe care le îndeplinesc.
Ovarele, două organe pereche situate simetric în cavitatea abdominală, măsoară aproximativ 3,5/2/1 cm. Aceste structuri joacă două roluri esențiale în organismul femeii:
- Rol Endocrin: ovarele sunt implicate activ în sistemul endocrin, secretând hormoni precum estrogenul și progesteronul. Această funcție hormonală este crucială pentru reglarea ciclului menstrual și menținerea echilibrului hormonal în corpul femeii.
- Rol Exocrin: o altă responsabilitate importantă a ovarelor este să faciliteze ovulația, proces prin care un ovocit este expulzat lunar. Această funcție exocrină contribuie la fertilitatea femeii și la posibilitatea conceperii unui copil.
În cadrul sindromului de ovare polichistice, așa cum denumirea indică, se observă modificări la nivelul structurii ovarelor, iar la suprafața acestora pot fi identificate chisturi de dimensiuni variabile și în număr variabil.
Diagnosticul
Identificarea precoce a sindromului ovarelor polichistice reprezintă un aspect crucial pentru îmbunătățirea prognosticului și inițierea tratamentului, în cazul în care este necesar, într-un stadiu incipient al afecțiunii.
În cadrul diagnosticului sindromului ovarelor polichistice, specialiștii ginecologi sau endocrinologi de la clinica noastră încep cu evaluarea amănunțită a istoricului medical al pacientei, atât din perspectiva personală, cât și din cea familială. Apoi, examenul fizic efectuat de către medic poate identifica semne specifice, cum ar fi hirsutismul sau alopecia, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic precis și la inițierea unui plan de tratament personalizat.
Printre criteriile unui diagnostic correct, enumerăm:
- criterii clinice si biochimice în cazul adolescentelor și este caracterizată prin cicluri menstruale neregulate care vor fi luate în calcul în funcție de perioada de timp trecută din momentul aparitiei menarhei (cel mai frecvent, cicluri menstruale sub 21 zile sau 45 zile sau lipsa ciclului menstrual pe o durată de peste 3 luni (la minim 3 ani de la menarhă).
- alt criteriu de diagnostic este reprezentat de nivel crescut de hormoni androgeni (hiperandrogenism).
- în cazul criteriului ecografic, acesta nu este recomandat a fi folosit in primii 8 ani postmenarhă. În plus, este necesară excluderea altor cauze care pot fi asemanatoare cu SOPC.
Sindromul este un complex multisistemic influențat atât de genetică, cât și de factorii de mediu, neavând o cauză specifică.
Diagnosticul de sindrom de ovar polichistic se pune clinic, pe baza analizelor de laborator și imagistic. Toate acestea împreună pot pune diagnosticul, semnificând apariția semnelor clinice, detectarea foliculilor în cadrul ecografiei abdominale/transvaginale și a dozărilor hormonale (hiperandrogenism, raport LH/FSH crescut, dozarea progesteronului în ziua 21 a ciclului menstrual care fiind scăzut arată lipsa ovulației).
Simptomele Sindromului ovarelor polichistice
Simptomatologia nu este întotdeauna prezentă. Simptomele pot deveni relevante la 3 ani după menarhă, când funcția ovariană este complet dezvoltată. Printre simptome, se enumară:
- Cicluri menstruale neregulate sau absente,
- Hirsutism (pilozitate în exces) predominant la nivelul liniei abdominale, toracice anterior și posterior,
- Creștere în greutate (în special dispusă ca și țesut adipos la nivel abdominal),
- Acnee sau ten gras,
-Infertilitate.
În studiul sănătății reproductive a adolescențelor, o atenție deosebită se acordă fenomenului ciclurilor menstruale neregulate, definindu-le în funcție de intervalul temporal post menarhă. Evaluarea și înțelegerea acestor aspecte sunt esențiale pentru un diagnostic și tratament adecvat, având în vedere complexitatea perioadei de tranziție la maturitate sexuală.
În tabelul de mai jos este exemplificată definirea ciclurilor menstruale neregulate la adolescente în funcție de timp post menarhă:
Simptomele sunt rezultatul modificărilor hormonale. Aceste modificari sunt reprezentate de:
1. Cresterea hormonilor androgeni - aceștia interferă cu ovulația, determinând formarea foliculilor în urma neeliberării ovocitelor din ovar pentru a determina ovulatia. În același timp, lipsa ovulației (prin lipsa peak-ului de LH), determină creșterea hormonilor androgeni. Creșterea hormonilor androgeni sunt responsabili de apariția hirsutismului și a acneei.
2. Rezistența la insulină - este demonstrat că majoritatea femeilor cu SOPC prezintă rezisteță la insulină, de cele mai multe ori asociată unei greutăți corporale crescute. În acest caz, daca celulele prezintă rezistența la insulină, aceasta duce la creșterea glicemiei, care prin feedback va duce la creșterea insulinei. Această stimulare exagerată a insulinei poate duce la rândul ei la creșterea hormonilor androgeni și la lipsa ovulației.
3. Adolescentele cu SOPC prezintă un grad minim proinflamator.
Tratament
După stabilirea diagnosticului, este important de menționat ca patologia nu este curabilă și nu există un tratament țintit. Recomandările cele mai importante și care au cel mai important impact asupra evoluției sunt reprezentate de:
- un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentatie bogată pe fibre și proteine, cu cantitate minimă de carbohidrați și proteine proinflamatorii.
- pe lângă alimentație, mișcarea și sportul s-au demonstrat a scădea semnificativ rezistentă la insulină și hormonii androgeni, determinând diminuarea semnelor clinice și determinând scădere în greutate (care la randul ei ajută la normalizarea hormonală și la scăderea rezistenței la insulină).
În ultimii ani, atât personalul medical cât și pacienții au devenit tot mai conștienți de impactul psihologic, medical, social al sindromului de ovar polichistic asupra vieții pacienților, așadar, a crescut cercetarea în acest domeniu care este într-o continuă dezvoltare.
Există dovezi prin care dieta ketogenică prezintă numeroase beneficii asupra dereglărilor hormonale prezente. Aceasta se bazează pe o cantitate mică de carbohidrati (sub 50 grame/zi) și bogată în grăsimi și proteine calculate în baza unei greutăți ideale. Acest stil alimentar a demonstrat scăderea rezistenței la insulină și a greutății, scăderea hormonilor androgeni și îmbunătățirea funcției ovariene, scăzând riscul de infertilitate.
Există situații când stilul de viață și regimul alimentar nu sunt suficiente, sau cand pacientele nu sunt compliante și trebuie ajutate din exterior. Printre metodele de tratament se enumară:
- Anticoncepționale orale: ajută la reglarea ciclului menstrual, iar unele preparate care conțin și forme antiandrogenice ajută la diminuarea semnelor clinice pentru acnee și hirsutism. Cu toate acestea, se încearcă a fi evitate datorită reacțiilor adverse care pot apărea.
- Metformin: reprezinta un medicament antidiabetic care scade rezistența la insulină, ajutând la normalizarea glicemiilor și la scăderea în greutate ducând la îmbunățatirea ciclurilor menstuale odată cu aceasta.
- Medicatie antiandrogenică: utilă în cazul semnelor androgenice persistente și care nu pot fi controlate prin alte metode.
Foarte mult timp s-a pus problema dacă femeile care suferă de SOPC pot rămâne însărcinate. Este demonstrat ca sindromul de ovar polichistic necontrolat, poate duce la infertilitate, dar cu toate acestea, în cazul unui control bun și uneori cu ajutorul medicației, femeile pot rămâne însărcinate și pot duce sarcina la termen fără complicații.
Printre primele indicatii de medicație în cazul femeilor care vor să rămână însărcinate este medicația care induce ovulația. În cazul SOPC-ului, nu există un peak de LH care sa inducă ovulația, ci există o menținere constantă a acestuia pe tot parcursul ciclului menstrual. Există două variante de medicație care induc ovulația, putând fi administrate oral sau injectabil. Acestea sunt prescrise și administrate conform indicațiilor medicului curant.
Complicații
Printre complicațiile care pot apărea în cazul pacientelor care suferă de SOPC, se număra:
- Pubertate precoce,
- Diabet zaharat,
- Obezitate,
- Creșterea tensiunii arteriale și risc cardiovascular
- Hiperplazie endometriala,
- Cancer de endometru,
- Depresie și anxietate.
Impactul psiho-social pe care il are SOPC-ului asupra pacientelor a fost diminuat, sau chiar neluat în calcul foarte mult timp. Însă, s-a observat o creștere a cazurilor de depresie și anxietate în cazul acestor paciente predominant datorită aspectelor clinice care apar.
Trebuie înțeles faptul că acestea trec în anumite perioade prin schimbări pe care nu le pot controla și acest fapt duce la o instabilitate emoțională greu de controlat. Prin aceste aspecte cele mai pregnante sunt apariția hirsutismului și a creșterii în greutate. Este recomandată încurajarea pacientelor să apeleze la metode cosmetice de diminuare a pilozității (printre care metodele laser).
În plus, se încurajează un stil de viață sănătos, echilibrat, bazat pe multă activitate fizică care să ajungă să fie o relaxare pentru acestea și pe care să o facă cu drag. Este important de menționat faptul că stilul de viață pe care pacientele cu SOPC ar trebui să îl aibă este stilul de viață pe care toți ar trebui să îl avem și să punem sănătatea pe primul loc.
În cazul în care observați anumite semne specifice sau prezentați tulburări ale ciclului menstrual, este recomandat să vă prezentați la un medic ginecolog și endocrinolog pediatru, pentru a putea stabili împreună diagnosticul și urmatoarele etape.
Bibliografie:
1.https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01516-x
a.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4947298/
b.https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
c.https://academic.oup.com/jes/article/7/10/bvad112/7259972