Ecografie tiroidiană la copii

Tiroida este o glandă în formă de fluture, localizată la baza gâtului de-a lungul traheei, care produce hormoni esențiali pentru creșterea și dezvoltarea normală a copiilor și care pot influența și alte aspecte ale sănătății acestora. Evaluarea structurii și funcției acestei glande poate avea un rol important în monitorizarea și depistarea la timp a diverse afecțiuni la copii, iar una dintre metodele prin care se poate face acest lucru este reprezentată de ecografia tiroidiană, unul dintre serviciile oferite la Yuno Clinic!


Ce este ecografia tiroidiană?

Ecografia tiroidiană este o investigație imagistică neinvazivă și nedureroasă ce utilizează ultrasunete pentru a crea imagini detaliate ale glandei tiroide. Aceste imagini permit specialiștilor în Endocrinologie pediatrică să evalueze dimensiunea, forma, structura și alte caracteristici ale tiroidei, identificând eventuale anomalii, cum ar fi noduli, chisturi sau inflamații.


Avantajele ecografiei tiroidiene

O ecografie de glandă tiroidă prezintă numeroase avantaje. Iată care ar fi câteva dintre cele mai importante:

  • NU este invazivă;
  • NU durează mult;
  • NU este dureroasă;
  • NU implică expunerea la radiații ionizate;
  • oferă imagini detaliate ale glandei tiroide;
  • poate fi repetată ori de câte ori este necesar.

Afecțiuni diagnosticate prin ecografie tiroidiană

Există o gamă largă de afecțiuni ce pot fi diagnosticate de medici cu ajutorul unei investigații cu ecograf de tiroidă. Printre cele ce pot fi întâlnite la copii se numără:

  • hipotiroidismul congenital - o afecțiune prezentă la naștere datorată hipoplaziei sau aplaziei glandei tiroide sau provocată de unele sinteze realizate în mod greșit de hormonii tiroidieni;
  • tiroidita autoimună (tiroidita Hashimoto) - este o afecțiune cronică autoimună în care organismul produce anticorpi specifici îndreptați către anumite structuri din propria glandă tiroidă, provocând inflamația acesteia;
  • hipertiroidismul - o afecțiune în care glanda tiroidă produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni; cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului la copii este boala Basedow-Graves, o afecțiune autoimună în care organismul produce anticorpi ce stimulează glanda tiroidă să producă prea mulți hormoni;
  • nodulii tiroidieni - sunt formațiuni prezente la nivelul glandei tiroide ce pot avea diferite caracteristici și este necesară monitorizarea acestora;
  • chisturile tiroidiene - sunt formațiuni cu lichid care se pot dezvolta în glanda tiroidă.

Când este recomandată ecografia tiroidiană la copii?

Ecografia tiroidiană poate fi recomandată de către un specialist în Endocrinologie pediatrică atunci când:

  • există simptome care sugerează o afecțiune a glandei tiroide la copii (ex: oboseală, creștere în greutate inexplicabilă, scădere în greutate, intoleranță la frig/ căldură, transpirații excesive, nervozitate, iritabilitate, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, tulburări de creștere etc.);
  • există un istoric familial ori alți factori de risc pentru afecțiuni tiroidiene;
  • există noduli tiroidieni palpabili;
  • se dorește monitorizarea afecțiunilor tiroidiene deja diagnosticate;
  • se dorește excluderea unor cauze endocrine a staturii joase la copii

Cum pregătești copilul pentru ecografia tiroidiană?

Ecografia tiroidiană nu necesită o pregătire specială. Copilul trebuie să poarte haine confortabile, care lasă liberă zona gâtului, și să nu aplice creme sau loțiuni pe gât în ziua examinării. Pentru a facilita buna desfășurare a investigației, încearcă să-i explici cât mai clar ce se va întâmpla în timpul acesteia, la ce se poate aștepta, insistând asupra faptului că nu va fi dureroasă, nu va implica folosirea de ace sau injecții și nici nu va dura mult. Asigură-l că îi vei fi alături tot timpul!

Este foarte important ca cel mic să stea nemișcat în timpul ecografiei - acest tip de investigație este sensibilă la mișcare. Atunci când copilul se mișcă sau plânge, este mai dificil să obținem imagini de o bună calitate, iar timpul de examinare se poate prelungi. Dacă ai întrebări suplimentare privind ecografia de tiroidă și pregătirea pentru ea, contactează-ne pentru a afla răspunsul la ele!


În ce constă procedura de ecografie tiroidiană la Yuno Clinic?

  • Copilul va fi rugat să se întindă pe o masă de examinare, cu gâtul ușor hiperextensat (în cazul copiilor mici, se poate plasa o pernă sub umeri, pentru a asigura o poziționare optimă);
  • Medicul va aplica un gel conductor pe gâtul copilului.
  • Medicul va deplasa o sondă mică ce emite ultrasunete (transductor) pe gâtul copilului până obține toate imaginile necesare.
  • Imaginile vor fi afișate pe un ecran, permițând medicului să evalueze dimensiunea, forma, structura și vascularizația glandei tiroide.
  • În funcție de rezultate, medicul poate recomanda investigații suplimentare sau un plan de tratament specific.

Întrebări frecvente despre ecografia tiroidiană


Cât durează o ecografie tiroidiană?

Ecografia tiroidiană durează de obicei 15-30 de minute, dar depinde și de complexitatea cazului.


Este dureroasă procedura de ecografie tiroidiană?

Majoritatea examinărilor ecografice, inclusiv ecografiile tiroidiene, sunt rapide și nedureroase. Este totuși posibil ca cel mic să resimtă un ușor disconfort.


Cât costă o ecografie tiroidiană?

La Yuno Clinic, ecografia tiroidiană se efectuează în cadrul consultației de Endocrinologie pediatrică, dacă și când medicul decide că este nevoie. Pentru a afla cât costă o ecografie la glanda tiroidă, consultă lista noastră de prețuri! Nu ezita să ne contactezi dacă ai nevoie de mai multe detalii privind ecografia de tiroidă și prețul său ori despre alte analize pentru glanda tiroidă, prețul acestora și ce presupun ele!

Ecografia tiroidiană este o investigație sigură, nedureroasă și eficientă pentru evaluarea glandei tiroide la copii. Pentru a afla cu certitudine dacă este o investigație de care și copilul tău ar putea avea nevoie, trebuie să discuți cu un specialist în Endocrinologie pediatrică! Programează acum o consultație de specialitate la Yuno Clinic!