Ce sunt emoțiile?
Emoția (din franceză émotion, italiană emozione) este definită ca o reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate.
Cu toții experimentăm o gamă largă de emoții în viața noastră de zi cu zi, iar abilitatea de a le recunoaște, înțelege și gestiona într-un mod sănătos joacă un rol crucial în bunăstarea noastră emoțională și în relațiile noastre cu cei din jur. Conștientizarea emoțiilor și capacitatea de a le gestiona corect reprezintă aspecte esențiale ale dezvoltării emoționale și a sănătății mentale în rândul adolescenților și copiilor.
Conștientizarea emoțiilor în rândul adolescenților:
Perioada adolescenței este caracterizată de schimbări fizice, hormonale și sociale semnificative, iar gestionarea emoțiilor devine o provocare crescută pentru mulți adolescenți. Aceștia trec prin diferite stări emoționale, cum ar fi furia, tristețea, anxietatea și confuzia, pe măsură ce se confruntă cu presiunile școlare, problemele de identitate și relațiile interpersonale.
Copiii și adolescenții pot învăța să gestioneze emotiile, să construiască o stimă de sine sănătoasă și să dezvolte abilități sociale, permițându-le să-și îmbunătățească calitatea vieții și să se integreze în societate într-un mod sănătos și funcțional.
Sunt situații în care copii și adolescenții nu reușesc singuri să parcurgă acest proces și au nevoie de specialiști care să îi ghideze. Colaborarea dintre psihologi și psihiatri este esențială în soluționarea acestor dificultati/nereguli diagnoze complexe.
Practic, rolul echipei terapeutice formată din psiholog/psihoterapeut și psihiatru, eventual alți specialiști în funcție de particularitățile fiecărui caz, are ca scop colaborarea și găsirea unor soluții cât mai eficiente pentru recuperarea și responsabilizarea copilului/adolescentului. Descoperirea motivației lui și implementarea în viața de zi cu zi cele recomandate, mai ales în mediul de acasă sunt extrem de importante. De asemenea, scopul este și de a-l face cât mai autonom, mai mulțumit de propria viață și propriile alegeri, cât și să dezvolte relații armonioase și funcționale cu cei din familie, cu prietenii, colegii etc.
Importanța relației dintre părinți și copii în dezvoltarea emoțională:
Relația dintre părinți și copii are un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale a adolescenților. Comunicarea deschisă și empatică între părinți și copii facilitează conștientizarea și exprimarea emoțiilor într-un mediu sigur și acceptant. Părinții pot juca un rol esențial în sprijinirea adolescenților să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile, oferindu-le suport emoțional, ascultare activă și orientare adecvată.
Colaborarea dintre specialiști în gestionarea emoțiilor
- Rolul consilierului psihologic în gestionarea emoțiilor, în soluționarea anxietății și a dificultăților de interacțiune socială:
Psihologii / consilierii psihologici, joacă un rol esențial în evaluarea și tratamentul anxietății și dificultatilor/inadecvării sociale la copii și adolescenți. Aceștia folosesc diferite tehnici și abordări terapeutice adaptate vârstei și nevoilor individuale, cum ar fi: metode cognitiv-comportamentale pentru a ajuta copiii și adolescenții să înțeleagă, să gestioneze gândurile și emoțiile anxioase, să dezvolte abilități de comunicare și să își îmbunătățească abilitățile sociale, tehnici de relaxare și mindfulness, modalități de a face față stresului și strategii de rezolvare a conflictelor, tehnici centrate pe resurse și soluții, metode eficiente si utile la care sa apeleze in momentele de criza si nu numai, pentru a putea sa gestioneze cat mai bine emotiile intense.
- Rolul psihiatrului în procesul de gestionare al emoțiilor, în soluționarea anxietății și a dificultîților de interacțiune socială:
Psihiatrii sunt specialiști care pot evalua și trata tulburările psihiatrice, inclusiv anxietatea, folosind evaluări clinice, recomandări pentru o bună conduită în familie și în mediu, recomandări de implicare în diverse forme de psihoterapie/consiliere și dacă este necesar, în cazurile moderat-severe, va apela și la intervenții farmacologice. În colaborare cu psihologii, psihiatrii pot contribui la dezvoltarea unui plan de tratament complet, plan de recuperare individualizat care să abordeze atât aspectele psihologice, cât și cele medicale ale problemelor copiilor și adolescenților. De asemenea, monitorizarea atentă a progresului după implementarea recomandărilor și ajustarea tratamentului, când e cazul, dar mai ales ințelegerea de către familie că anumite elemente de mediu sunt esențiale și deseori întrețin simptomatologia, sunt aspecte importante care trebuie punctate în procesul de colaborare între acești specialiști.
Persoanele cu anxietate pot fi printre cele mai puternice sau curajoase dintre cele pe care le cunoaștem. Curajul înseamnă să îți învingi temerile sau să-ți depășești limitele, să înveți să trăiești cu ele ca să le scazi din intensitate, să le îmblânzești, să devii prieten cu ele și să ai accesezi propriile resurse să le faci față, chiar daca deseori pot fi înfricoșătoare.
În acest context, o abordare integrată în cadrul unei clinici multidisciplinare de pediatrie poate oferi un suport complet și eficient în dezvoltarea emoțională a copiilor și adolescenților. În final, investiția în sănătatea emoțională a copiilor noștri este una esențială pentru a le oferi un viitor plin de reușite și împlinire.