Impactul obezității asupra sănătății cardiace la copii și cum o putem preveni

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, prevalența obezității la copii și adolescenți a crescut drastic în ultimii ani, aceasta reprezentând în prezent o problemă de sănătate publică majoră la nivel mondial.[1] Obezitatea infantilă are implicații serioase pentru sănătatea mentală și fizică a celor mici, inclusiv sănătatea inimii acestora. Care sunt implicațiile sale asupra sănătății cardiace la copii și ce măsuri se pot lua pentru a o preveni îți vom spune în continuare!


Impactul obezității asupra sănătății cardiace la copii

Obezitatea infantilă a fost asociată cu multipli factori de risc cardiovascular. Aceștia includ, dar nu se limitează la: 

  • hipertensiunea arterială;
  • dislipidemia;
  • rezistența la insulină;
  • modificările structurale și funcționale cardiace.[2][3]

Obezitatea și hipertensiunea arterială la copii

Copiii cu exces de greutate prezintă un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială (tensiune arterială ridicată). Presiunea excesivă a sângelui asupra vaselor de sânge le poate deteriora și poate afecta fluxul de sânge către inimă, crescând astfel riscul de boli de inimă și nu numai.[4]


Obezitatea la copii și dislipidemia

Obezitatea infantilă interferează adesea cu metabolismul lipidelor, ducând la o afecțiune numită dislipidemie, definită ca niveluri crescute de colesterol și/sau trigliceride. Studiile au arătat că există o legătură puternică în dislipidemia la copii și riscul crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică prematură, în special la cei cu colesterol LDL crescut, denumit și colesterolul „rău”. Excesul de colesterol LDL determină acumularea de placă în vasele de sânge și contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.[5]


Obezitatea și rezistența la insulină la copii

Obezitatea infantilă poate duce și la rezistență la insulină, o afecțiune strâns legată de riscurile cardiovasculare. Mai exact, rezistența la insulină este asociată cu o prevalență crescută a diabetului zaharat de tip 2 și a altor elemente care contribuie la dezvoltarea sindromului metabolic, adică a unui complex de factori ce cresc riscul cardiovascular: exces de grăsime pe talie, hipertensiune arterială, niveluri ridicate ale trigliceridelor, valori scăzute ale colesterolului HDL (colesterolul „bun”) și niveluri ridicate ale glicemiei. Studiile arată că probabilitatea ca copiii cu obezitate să dezvolte rezistență la insulină este de 38,7%.[6][7]


Obezitatea infantilă și modificările structurale și funcționale ale inimii

La copiii cu exces de greutate sunt depistate adesea modificări structurale și funcționale la nivelul inimii. Acestea includ rigiditatea și îngroșarea pereților arteriali, precum și modificări ale pereților inimii (ex: hipertrofie ventriculară stângă) ce afectează funcția de pompare a acesteia. Astfel de modificări pot crește riscul de insuficiență cardiacă.[2][8]


Prevenirea obezității la copii

Este esențial să acționăm cât mai devreme pentru a preveni obezitatea la copii și a proteja sănătatea lor cardiacă pe termen lung. Iată câteva măsuri ce pot fi adoptate[9]:

  • educația alimentară - este esențial să îi învățăm pe copii ce înseamnă o dietă echilibrată și sănătoasă încă de la o vârstă fragedă; înțelegerea importanței consumului de fructe și legume, a evitării alimentelor procesate și a zaharurilor rafinate, poate contribui semnificativ la prevenirea obezității la copii; în plus, obiceiurile alimentare sănătoase se dezvoltă din copilărie și îi vor ajuta pe cei mici să mențină un stil de viață sănătos și atunci când sunt adulți; un specialist în nutriție și dietetică te poate ajuta să afli tot ce trebuie să știi pentru a-i asigura o alimentație echilibrată și sănătoasă copilului tău;
  • activitatea fizică regulată - activitatea fizică nu numai că ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, dar contribuie și la dezvoltarea musculaturii, a sistemului osos și la îmbunătățirea stării de spirit; este important să încurajăm copiii să facă mișcare zilnic, timp de cel puțin 60 de minute;
  • limitarea timpului petrecut în fața ecranelor - televizoarele, computerele și telefoanele mobile pot încuraja un stil de viață sedentar; este recomandat să se stabilească limite clare pentru timpul petrecut în fața ecranelor;
  • exemplu pozitiv - fii un model pentru copilul tău, adoptă un stil de viață sănătos, fă mișcare zilnic și implică-l pe cel mic în prepararea meselor sănătoase;
  • somnul suficient și de bună calitate - asigură-te că copilul tău doarme suficient; unele studii indică faptul că somnul insuficient poate provoca dezechilibre hormonale care duc la creșterea apetitului și poate crește riscul de obezitate;
  • vizitele regulate la medicul pediatru - consulturile periodice sunt esențiale pentru monitorizarea greutății și sănătății cardiace a copiilor; aceste controale permit identificarea timpurie a problemelor de sănătate și intervenția rapidă.   

Obezitatea la copii are un impact semnificativ asupra sănătății cardiace și este esențial să se intervină cât mai devreme posibil pentru prevenirea acesteia. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, putem contribui atât la prevenirea obezității, cât și la reducerea riscului de probleme cardiace la copii. Dacă greutatea copilului te îngrijorează, vrei să te asiguri că acesta nu are alte probleme de care trebuie să știi ori dorești să beneficiezi de recomandări personalizate, te așteptăm la Yuno Clinic!

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, programează-ți copilul la o consultație de specialitate! 

Bibliografie: 

„Obesity and Overweight”, World Health Organization, Mar. 2024, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Accesat la 10 Oct. 2024. 

Ayer, Julian, et al. „Lifetime Risk: Childhood Obesity and Cardiovascular Risk”, European Heart Journal, vol. 36, no. 22, 24 Mar. 2015, pp. 1371–1376, academic.oup.com/eurheartj/article/36/22/1371/2293298, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv089. Accesat la 10 Oct. 2024.

Candelino, Maria, et al. „Cardiovascular Risk in Children: A Burden for Future Generations”, Italian Journal of Pediatrics, vol. 48, no. 1, 11 Apr. 2022, ijponline.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13052-022-01250-5, https://doi.org/10.1186/s13052-022-01250-5. Accesat la 10 Oct. 2024.

Brady, Tammy M. „Obesity-Related Hypertension in Children”, Frontiers in Pediatrics, vol. 5, 25 Sept. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622310/, https://doi.org/10.3389/fped.2017.00197. Accesat la 10 Oct. 2024.

Gujral, Jasmine, and Jyotsna Gupta. „Pediatric Dyslipidemia”, StatPearls Publishing, 25 July 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585106/. Accesat la 10 Oct. 2024.

Luo, Yu, et al. „Insulin Resistance in Pediatric Obesity: From Mechanisms to Treatment Strategies”, Pediatric Diabetes, vol. 2024, no. 1, 1 Jan. 2024, onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/2298306, https://doi.org/10.1155/2024/2298306. Accesat la 10 Oct. 2024.

„Metabolic Syndrome (for Parents)”, Kidshealth.org, 2022, kidshealth.org/en/parents/metabolic-syndrome.html. Accesat la 10 Oct. 2024.

Kong, Renjing, and Shuang Li. „Effects of Childhood Obesity on Heart Failure and Its Associated Risk Factors in the European Population: A Mendelian Randomization Study”, Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases, vol. 34, no. 4, 4 Dec. 2023, pp. 1080–1087, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475323004829, https://doi.org/10.1016/j.numecd.2023.11.020. Accesat la 10 Oct. 2024.

„Preventing Childhood Obesity: 6 Things Families Can Do”, Centers for Disease Control and Prevention, 2024, www.cdc.gov/obesity/family-action/index.html. Accesat la 10 Oct. 2024.