Pubertatea precoce

Ce este pubertatea
Pubertatea reprezintă tranziția de la adolescent la adult în care are loc maturizarea sexuală a acestuia, apariția organelor sexuale secundare, apariția schimbărilor emoționale și sociale prin care copilul va deveni adult. Această perioadă are loc prin creșterea secreției de hormoni gonadotropi care vor duce la dezvoltarea caracterelor sexuale secundare.
Pubertatea urmează anumite etape fiziologice( normale) care urmăresc dezvoltarea copilului până la stadiul de adult. Pe lângă modificările fizice care pot fi observate, vor apărea și modificări la nivel emoțional, psihic și social; dar aceste modificări pot să nu apară în același timp și pot avea stadii de evoluție diferite în funcție de fiecare copil în parte.
Pubertatea la băieți începe în jurul vârstei de 9-14 ani. În cazul apariției semnelor de pubertate înaintea vârstei de 9 ani, aceasta se numește pubertate precoce și trebuie investigată.
Pubertatea la fete începe mai devreme decât în cazul băieților, în jurul vârstei de 8-13 ani. De asemenea, în cazul apariției semnelor înaintea vârstei de 8 ani, este relevant pentru pubertate precoce și trebuie investigată.
Pubertatea normală este reprezentă prin stadiile Tanner în medicină. Aceste stadii reprezintă ordinea normală în care ar trebui sa apară modificările fizice la fete și băieți.


BĂIEȚI
FETE
1
Prepubertar.
Prepubertar.
2
Creșterea testiculelor și scrotului.
Apariția pilozității pubiene cu fire rare de păr la baza penisului.

Mugure mamar cu proeminență areolară.
Apariția pilozității pubiene de-a lungul labiilor.

3
Creșterea penisului cu mărirea testiculelor și scrotului.
Fire de păr închise la culoare, mai groase cu distribuție mai mare.
Îngroșarea vocii.

Se dezvoltă un relief mamar.
Fire de păr închise la culoare, mai groase, cu distribuție până la pube.
Apariția tenului gras împreună cu acneea.

4
Creșterea în lungime si grosime a penisului și creșterea testiculelor; pielea scrotului se închide la culoare.
Pilozitate de tip adult, dar nu depășește linia medială a coapselor.
Apariția acneei.

Mamelonul și areola continuă să crească.
Pilozitate de tip adult, dar nu depășește linia medială a coapselor.

5
Configurație de adult a organelor genitale.
Pilozitate de tip adult.

Săn de tip adult cu proeminența mamelonului.
Pilozitate de tip adult.


Ce este pubertatea precoce?
Pubertatea precoce reprezintă apariția modificărilor înainte de vârsta de 8 ani la fete, respectiv 9 ani la băieți. Există 2 tipuri de pubertate precoce la fete și băieti:
•    pubertatea precoce de cauză centrală,
•    pubertatea precoce de cauză perferică.
 Pubertatea precoce de cauză centrală reprezintă situația în care corpul începe să secrete hormoni înainte de vârsta obișnuită. Acestea semnifică maturizarea precoce a axului hipotalamo-hipofizar, cu eliberarea precoce a hormonilor gonadotropi( hormonul luteinizant LH și hormonul foliculostimulant FSH). Aceștia conduc la apariția menstruației precoce la fete și la apariția precoce a tuturor manifestărilor pubertare fizice și psihice la fete și băieți. În majoritatea cazurilor, la fete, nu se poate identifica o cauză anume; în schimb la băieți de foarte multe ori există un factor precipitant pentru apariția pubertății precoce centrale.
Posibilele cauze pentru pubertatea precoce centrală sunt:
•    Istoricul familial de pubertate precoce centrală
•    Cauze genetice
•    O tumoră la nivelul creierului sau la nivelul glandei pituitare
•    Trauma cerebrală
•    Infecțiile cerebrale( exemplu: meningită)
•    Radioterapia sau chimioterapia
•   Hipotiroidismul primar netratat( TSH-ul crescut poate stimula receptorii pentru FSH).
 Pubertatea precoce de cauză periferică reprezintă dezvoltarea prematură, dar în absența activării premature a axului hipotalamo-hipofizar, deci în absența secreției organismului a hormonilor gonadotropi. Pubertatea precoce de cauză periferică apare în urma excesului de estrogeni sau androgeni proveniți din alte localizări cum ar fi : gonade, suprarenale, administrare exogenă de steroizi sexuali sau producția ectopică din diferite tumori gonadotrope. Acest tip de pubertate precoce poate fi caracterizată prin dezvoltarea precoce a unei singure manifestări ( accelerarea ratei de creștere, dezvoltarea țesutului mamar, dezvoltarea organelor sexuale secundare la băieți sau apariția menstruației precoce la fete) sau cumulat.     În unele cazuri, în pubertatea precoce periferică, poate apărea forma heterosexuală care reprezintă virilizarea fetelor și feminizarea băieților.
Printre cauzele de pubertate precoce periferică se numără:
• Administrarea de estrogeni sau androgeni exogeni( din alimentație, creme sau substanțte care conțin estrogeni sau androgeni)
• Tumori adrenale care produc estrogeni sau androgeni
• Hipertiroidism
• Sindromul Cushing
• Rahitismul
• Chiste de ovar la fete
• Tumori ovariene- în funcție de tipul tumorii poate apărea pubertate precoce izosexuală sau heterosexuală
• Tumori Leydig sau ale celulelor germinale la băieți.

Factori de risc în apariția pubertății precoce

Nu există factori specifici de risc pentru apariția pubertății precoce, însă au fost observați câțiva factori care pot influența uneori apariția acesteia.
-    Sexul: femeile sunt de 10 ori mai predispuse decât băieții.
-    Istoricul familial.
-    Obezitatea: unele studii au arătat o corelație între greutatea crescută a fetelor tinere și riscul crescut de pubertate precoce.

Simptomele pubertății precoce
Pubertatea precoce la fete și băieți nu este caracterizată de anumite simptome specifice, ci mai degrabă de apariția precoce( mai devreme) a unor semne normale. Cu toate acestea, trebuie urmărite pentru că multe dintre semne si simptome pot fi datorate unor boli subiacente periculoase.
 Apariția acestor semne sau simptome sub vârsta de 8 ani la fete, respectiv 9 ani la băieți, pot anunta declansarea precoce a pubertății.
Printre semne si simptome se numără:
•        Apariția pilozității la nivel inghinal și axilar( în cazul băieților și la nivelul feței)
•        Aparitia mirosului apocrin specific pubertatii
•        Apariția acneei
•        Dezvoltarea sânilor și a testiculelor
•        Schimbări ale dispoziției
•        Apariția menstruației la fete.
Impactul emoțional asupra calității vieții copiilor cu pubertate precoce este semnificativ mai mare. În primul rând, copilul nu va înțelege de ce pentru el se întâmplă anumite lucruri iar pentru restul copiilor nu, ceea ce îl va face să se simtă marginalizat. În plus, restul copiilor din jurul lui, fără să își dea seama, îl pot îndepărta și pot scoate la suprafață într-un sens negativ anumite aspecte precoce( acnee, prezența pilozității etc). Un lucru important de menționat pe termen lung este statura joasă care poate fi consecința pubertății precoce.
Aceasta de foarte multe ori ajunge să fie aspectul pe care copilul îl conștientizează pentru prima dată si care începe să îl facă să se simtă inferioar față de restul copiilor de  vârsta lui. Împreună cu susținerea familiei, toate aceste aspecte psihologice pot fi minimizate. Uneori, este de foarte mare ajutor o  consiliere psihologică.

Programări la psiholog Iuliana Scutaru

Programări la psiholog Iuliana Scutaru

Psiholog

Programează-te

Diagnosticare pubertate precoce
În urma observării modificărilor precizate anterior, ar trebui să luăm în calcul apariția pubertății precoce. Primul pas în diagnosticarea pubertății precoce este anamneza( preluarea de informații de la copil și părinți). Trebuie luat în calcul ce modificări fizice au fost observate, cum s-a schimbat comportamentul copilului în ultima perioadă, de cât timp au apărut modificările, mediul și stilul de viață al copilului și dacă există istoric familial de pubertate precoce.
 În continuare, este necesară prezentarea la un medic endocrinolog pediatru care va ști ce este de făcut.
 O parte dintre investigațiile utile și care pot oferi informații în plus sunt analizele de sânge cu prelucrarea profilului hormonal al copilului, radiografia care oferă informații în legătură cu maturizarea osoasă. Investigații mai avansate precum tomografia computerizată sau rezonanța magnetică au indicații în momentul în care se suspectează o tumoră sau diferite anomalii craniene. Ecografia pelvina poate fi utilă pentru a vizualiza ovarele si uterul în cazul fetelor,  iar in cazul baietilor cea testiculara este folosita pentru evaluarea testiculelor.
Tratamentul pentru pubertatea precoce diferă foarte mult în funcție de copil, sex, vârstă și cauza apariției acesteia. În primul rând, este necesară tratarea oricărei cauze subiacente care a dus la apariția precoce a pubertății. Spre exemplu, în cazul pubertății precoce de cauză periferică, este necesară eliminarea alimentelor cu conținut crescut de estrogeni sau androgeni și eliminarea oricărei creme/ unguent/ spray care conțin de asemenea estrogeni și androgeni. În cazul pubertății precoce de cauză centrală în care a fost evidențiată o tumoră cerebrală, este necesară excizia chirurgicală a acesteia (dacă este posibil după recomandarea unui medic neurochirurg) sau tratamentul acesteia prin alte metode.
Medicația folosită în cazul pubertății precoce este folosită pentru a scădea nivelul hormonilor și pentru a stopa evoluția sexuală pentru o perioadă de timp. Medicamentele care tintesc forma centrala constau în terapii cu analogi de GnRH. Cu toate acestea, există situații când copiii nu necesită tratament ci monitorizarea unui medic endocrinolog cu expertiza in Pubertate Precoce.
Pubertatea precoce în cazul fetelor și băieților poate provoca unele complicații pe plan fizic, cât și emoțional. Printre acestea se numără:
1.    Statură mică- este datorată faptului că pubertatea începând mai devreme decât în mod normal, creșterea copiilor se va opri înainte de termen ceea ce va determina o statură finala mai mică a acestora.
2.    Probleme de comportament- acestea se pot datora senzației de marginalizare pe care copiii o pot primi în urma faptului că se dezvoltă mai repede decât restul sau pot apărea în urma dezvoltării întârziate. Unele studii neagă aceste probleme de comportament.
3.    Activitate sexuală precoce
4.    Stres- acesta poate apărea secundar faptului că, copiii percep aceste modificări precoce ca și un stres pentru ei și nu sunt încă pregatiți pentru ele. Părinții și persoanele din jur au un rol foarte important în acest aspect și trebuie să îi suștină la fiecare pas și sa le explice tot ce se întamplă.
5.    Cancer de sân- poate apărea în urma excesului de estrogen precoce în viața fetelor, dar nu este demonstrat științific ca fiind un argument pentru apariția cancerului de sân.
6.    Depresie
7.    Consum de substanțe
8.    Obezitate

Pubertatea precoce poate fi prevenită în primul rând printr-un stil de viață sănătos al copilului, un mediu familial liniștit și activități potrivite vârstei. Este recomandat controlul anual la medicul pediatru / de familie si trimiterea mai departe către medicul specialist endocrinolog a copiilor cu istoric familial de pubertate precoce sau în situația observării modificărilor fizice specifice sau emoționale. Te poți programa în București, sector 2 la medic endocrinolog.


Realizat de:

Dr. Gratiela Bratu
Dr. Bogdan Pascu


Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811
https://www.nhs.uk/conditions/early-or-delayed-puberty/
https://www.webmd.com/children/causes-symptoms