Intrarea în colectivitate reprezintă un moment special în viața unui copil. Pentru ca pregătirea pentru acest moment important să decurgă fără probleme, este bine să știi care sunt avizele de care vei avea nevoie la începutul anului școlar, dar și care sunt analizele de laborator recomandate pentru evaluarea sănătății copilului tău. Despre toate acestea îți vom vorbi mai jos!
Avize necesare pentru intrarea în colectivitate
Fie că este vorba despre creșă, grădiniță, clasele 0-IV, clasele gimnaziale sau cele de liceu, prevederile legale privind avizele necesare pentru intrarea sau reintrarea în colectivitate sunt același. Potrivit Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 2508/4493 din 2023, sunt necesare: adeverința medicală de înscriere în colectivitate, avizul epidemiologic și fișa de vaccinări. Asta însă numai la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. În rest, nu este nevoie să se prezinte vreo adeverință medicală sau aviz epidemiologic. Toate aceste documente pot fi eliberate de către medicul de familie.[1]
Analize recomandate înainte de intrarea în colectivitate
Este important să precizăm, înainte de toate, că nu există analize obligatorii înainte de intrarea copilului în colectivitate. Efectuarea unor analize este necesară doar în cazul existenței unor simptome de boală și, chiar și în aceste cazuri, nu se poate vorbi de o listă specifică de astfel de teste decât după efectuarea unui consult medical.
Fiecare copil este unic și poate avea nevoie de o abordare personalizată în funcție de istoricul său medical, de simptomele prezentate și de factorii de risc specifici. Astfel, medicul pediatru este cel mai în măsură să decidă ce investigații sunt necesare pentru fiecare caz în parte.
Acestea fiind spuse, îți putem spune că, printre analizele cel mai frecvent recomandate în vederea evaluării sănătății copiilor ce prezintă semne de boală înainte de intrarea în colectivitate se numără:
- exsudatul faringian;
- exsudatul nazal;
- examenul coproparazitologic;
- coprocultura;
- hemoleucograma.
Exsudatul faringian
Cultura de exsudat faringian este o analiză utilă pentru identificarea bacteriilor care ar putea fi responsabile de apariția anumitor infecții.
Procedura de recoltare a exsudatului faringian este simplă și rapidă, dar necesită cooperarea copilului. În primul rând, medicul sau asistenta va cere copilului să deschidă gura larg. Apoi, cu ajutorul unui tampon steril, se va preleva o probă din zona faringelui și a amigdalelor. Este important de menționat faptul că această procedură nu este dureroasă, dar poate provoca un disconfort ușor, similar cu senzația de gâdilat.[2]
Programări la Dr. Emanuela Stan
Echipa noastră te asteaptă.
Programează-te Exsudatul nazal
Ca și exsudatul faringian, exsudatul nazal este o analiză cu ajutorul căreia pot fi identificate bacterii care provoacă infecții respiratorii bacteriene la copii.
Metoda de prelevare a exsudatului nazal este simplă și implică utilizarea unor tampoane speciale cu ajutorul cărora se prelevează secreții nazale. Copilul va fi rugat să încline capul într-o anumită poziție, iar medicul sau asistenta va introduce tamponul în nări, rotindu-l ușor pentru a colecta secrețiile. În ciuda faptului că poate provoca un disconfort minor, prelevarea durează doar câteva secunde.[3]
Examenul coproparazitologic
Examenul coproparazitologic este un test de laborator folosit pentru a identifica prezența paraziților și a ouălor lor în materiile fecale. Procesul implică colectarea unei probe de scaun, care este apoi examinată în laborator pentru a detecta orice semne de infecție parazitară.
Examenul coproparazitologic este adesea necesar dacă un copil prezintă simptome precum dureri abdominale, diaree, greață sau vărsături, gaze sau pierdere în greutate. Aceste simptome pot indica o posibilă infecție parazitară. De asemenea, examenul poate fi recomandat dacă există suspiciunea că un copil a venit în contact cu o persoană infectată cu paraziți.[4][5]
Coprocultura
Coprocultura este o analiză medicală esențială efectuată pentru identificarea prezenței anumitor bacterii în intestinul uman. Această analiză se bazează pe examinarea probei de scaun.
Efectuarea coproculturii începe prin recoltarea unei probe de scaun. Aceasta este apoi trimisă la laborator pentru analiză. În laborator, proba de scaun este cultivată pe un mediu special de creștere pentru bacterii, pentru a permite identificarea și izolarea microorganismelor patogene. Acest proces poate dura câteva zile, timp în care bacteriile se multiplică suficient pentru a fi identificate.[6]
Hemoleucograma
Hemoleucograma este un test de sânge care ajută medicii să verifice nivelurile diferitelor tipuri de celule din sânge. Este o analiză complexă, care oferă informații importante despre sănătate.
Hemoleucograma măsoară trei tipuri de celule principale din sânge: celulele roșii, care furnizează oxigen diferitelor părți ale corpului, celulele albe, care ajută la combaterea infecțiilor, și trombocitele, care ajută la coagularea sângelui pentru a opri sângerarea. Nivelurile acestor celule pot ajuta medicii să găsească posibile probleme precum anemie, infecții, inflamații și alte afecțiuni. De exemplu, un număr mare de celule albe poate indica o infecție în organism, în timp ce un număr mic de celule roșii poate fi semnul unei anemii.[6]
Pentru o intrare în colectivitate fără probleme, asigură-te că știi care sunt avizele și adeverințele necesare și că le poți obține în timp util. De asemenea, pentru a te asigura că micuțul tău începe anul școlar fără probleme de sănătate, poate fi indicată și o vizită la medicul pediatru, pentru un consult de specialitate. Astfel vei afla exact care sunt analizele necesare și de ce!
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general. Recomandări personalizate privind analizele necesare în vederea evaluării sănătății copilului pot fi făcute doar după un consult de specialitate!
Bibliografie:
1. „METODOLOGIE Din 27 Iulie 2023 Privind Asigurarea Asistenței Medicale a Antepreșcolarilor, Preșcolarilor, Elevilor Din Unitățile de Învățământ Preuniversitar Și Studenților Din Instituțiile de Învățământ Superior Pentru Menținerea Stării de Sănătate a Colectivităților Și Pentru Promovarea Unui Stil de Viață Sănătos”, Portal Legislativ, 2023, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/273669. Accesat la 21 Aug. 2024.
2. „Throat Culture: What It Is, Preparation & Procedure”, Cleveland Clinic, 13 Dec. 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/24533-throat-culture. Accesat la 21 Aug. 2024.
3. „Nasal Swab”, MedlinePlus, 2024, medlineplus.gov/lab-tests/nasal-swab/. Accesat la 21 Aug. 2024.
4. „Ova and Parasite Test”, MedlinePlus, 2021, medlineplus.gov/lab-tests/ova-and-parasite-test/. Accesat la 21 Aug. 2024.
5. „Stool Test: Ova and Parasites (O&P) (for Parents)”, Kidshealth.org, 2024, kidshealth.org/en/parents/test-oandp.html. Accesat la 21 Aug. 2024.
6. „Stool Test: Bacteria Culture (for Parents)”, Kidshealth.org, 2023, kidshealth.org/en/parents/test-bac-culture.html. Accesat la 21 Aug. 2024.
7.. „Blood Test: Complete Blood Count (for Parents)”, Kidshealth.org, 2023, kidshealth.org/en/parents/labtest4.html. Accesat la 21 Aug. 2024.