Analize medicale pentru copii

Analizele medicale joacă un rol important în viața pacienților și a medicilor, oferind informații valoroase despre starea de sănătate a organismului. Aceste analize sunt efectuate într-un laborator de analize medicale și implică prelevarea unei probe de sânge de la pacient (sau alte tipuri de probe, în funcție de recomandarea medicului), care este apoi analizată pentru a obține diverse rezultate și parametri. 


Când sunt necesare analizele medicale pentru copii?

Rolul analizelor medicale este stabilit de către medicul curant, iar acestea pot furniza informații despre:

  • funcționalitatea anumitor organe;
  • gradul de sănătate al copilului;
  • sistemul său imunitar;
  • eficacitatea unui tratament (în cazul în care pacientul are o afecțiune medicală cronică sau este sub tratament, analizele de sânge periodice pot fi esențiale pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului și pentru a ajusta dozele medicamentelor dacă este necesar);
  • prevenția și depistarea precoce a anumitor afecțiuni. 

În general, efectuarea unor analize la copii se recomandă atunci când există anumite simptome a căror cauză se dorește a fi identificată. Chiar și în lipsa unei simptomatologii, există însă situații în care poate fi indicat să se efectueze periodic unele analize uzuale la copii. Dacă acest lucru este necesar și cât de des se vor repeta ele depinde însă de sănătatea copilului, dacă există sau anumite afecțiuni ce trebuie monitorizate ori dacă cel mic urmează un tratament anume. Medicul curant este cel care stabilește dacă și de ce analize este nevoie. 


Programează-te pentru analize

Programează-te pentru analize

Echipa noastră te asteaptă!

Programează-te

Când ar trebui făcute primele analize la copii?

Nu există o regulă anume privind vârsta la care ar trebui să se facă primele analize medicale la copii. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca primele analize de sânge la copii să fie efectuate în jurul vârstei de 1 an, dacă nu există motive care să indice o recoltare mai rapidă. Un exemplu de astfel de motiv ar fi riscul crescut de anumite afecțiuni (ex: istoric familial de hipotiroidism) sau existența unor simptome a căror cauză se dorește a fi identificată.  

De asemenea, se mai pot solicita anumite analize la copii înainte de intrarea în colectivitate. Acestea pot include exsudatul nazal și faringian și analizele de scaun.

Important de reținut este că, fie că vorbim despre analize de scaun la copii, de sânge sau de urină ori de alte tipuri de analize, acestea se fac doar la recomandarea medicului pediatru, sau, după caz, medicului specialist endocrinolog, gastroenterolog etc.! 


Ce afecțiuni pot fi depistate din timp cu ajutorul analizelor?

Analizele medicale efectuate la copii pot depista din timp o gamă largă de afecțiuni, incluzând:

  • anemia feriprivă - poate fi depistată prin analize de sânge;
  • diabetul zahar - poate fi diagnosticat tot prin analize de sânge; 
  • boala Crohn - procesul de diagnosticare include o combinație de teste și investigații, inclusiv analize de sânge și de scaun;
  • infecțiile urinare - pot fi depistate prin analize de urină la copii;
  • parazitozele intestinale (viermișorii) - examenul coproparazitologic și amprenta anală sunt două analize pentru paraziți intestinali la copii ce pot ajuta la depistarea acestora;
  • alergiile - analizele pentru alergii la copii pot include analize de sânge, analize de urină și teste cutanate.

Nu toate afecțiunile pot fi depistate prin analize de sânge, de scaun sau de urină, iar unele afecțiuni nu prezintă simptome specifice în stadiile incipiente. De aceea, recomandarea de a efectua anumite analize poate veni doar din partea unui medic, după un consult de specialitate. El îți poate spune, de exemplu, ce analize pentru constipație la copii ar trebui să se facă ori ce analize pentru alergie la copii sunt indicate. Tot medicul se va ocupa și de interpretarea rezultatelor analizelor efectuate, luând în considerare tabloul clinic complet al copilului. Ulterior, dacă este necesar, poate recomanda efectuare altor investigații (ex: analiză corporală detaliată la copii, ecografie etc.) 


Cum pregătești copilul pentru analizele medicale?

Pentru ca analizele să reflecte cu acuratețe situația organismului, pe lângă performanțele laboratorului sunt importantă atât pregătirea pacientului înainte de recoltare, cât și personalul medical care efectuează recoltarea pacienților minori. 

Recoltarea de sânge la copii sau de alte probe pentru analize poate fi intimidantă pentru cei mici, în special dacă este prima dată când trec prin acest proces. Pentru a reduce anxietatea și a-ți ajuta copilul să treacă mai ușor prin această experiență:

  • informează-te cu privire la condițiile de recoltare (ex: dacă are sau nu voie să mănânce înainte de analize);
  • explică-i, folosind un limbaj simplu și adecvat vârstei sale, ce se va întâmpla la analize; nu folosi termeni complicați, ci termeni pe care el îi poate înțelege; 
  • fii sinceră (de exemplu, dacă urmează să se recolteze o probă pentru analize de sânge pentru copii din deget, asigură-l că nu va fi dureros, dar că va simți o mică înțepătură; folosește un ton calm și optimist); 
  • asigură-l că totul va dura doar câteva minute și că îi vei fi alături pe tot parcursul recoltării; 
  • „exersați” acasă (cu siguranță există un animăluț de pluș sau o păpușă care nu s-a simțit prea bine în ultimul timp și are nevoie de analize);
  • alege momentul potrivit pentru analize (evită să programezi analizele într-un moment al zilei când cel mic va fi prea obosit sau înfometat). 

Adaptează sfaturile de mai sus în funcție de vârsta copilului tău. Recoltarea de sânge la copii de 2 ani nu va descrisă sau explicată ca cea la copii de 10 ani, de exemplu. În primul caz, poveștile, jocurile sau desenele pot fi utile pentru explicarea procedurii. Copiii mai mari însă pot înțelege explicații mai detaliate privind procesul de recoltare și rolul analizelor în general. De asemenea, vor aprecia dacă sunt implicați în luarea deciziilor (ex: îi poți spune care sunt intervalele pentru recoltare disponibile și îl poți lăsa pe el să decidă care ar fi cel mai potrivit). 

Experiența își pune amprenta în multe cazuri din viețile noastre, dar mai ales atunci când discutăm despre un subiect delicat: recoltarea de probe de sânge și probe biologice de la copii și adolescenți. Ne dorim ca experiența unei recoltări, poate chiar prima recoltare de sânge în unele cazuri, să fie una cât mai ușor de acceptat pentru copii. Totodată, acuratețea rezultatelor analizelor reprezintă un aspect de importanță maximă. 

La Yuno Clinic, personalul medical implicat în recoltarea de sânge de la copii deține o experiență specifică vastă, pentru a putea obține probele de sânge în timpul cel mai scurt, fără traume asupra copiilor și totodată asupra părinților. Pentru prelucrarea analizelor de sânge, am ales parteneriatul cu Synevo România, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de laborator din România, cu experiența de 26 de ani în piață. 


Programare Sună