Cum să gestionezi frica copilului de recoltarea probelor de sânge

Analizele de sânge joacă un rol esențial în diagnosticarea și tratarea unei game largi de boli și afecțiuni, de la lipsa de calciu și alte carențe nutriționale până la boli precum hipotiroidismul, diabetul sau diverse infecții, precum și în monitorizarea sănătății generale a copilului.[1] Cu toate acestea, recoltarea de probe pentru astfel de analize poate fi o experiență înfricoșătoare pentru cei mici. Ți-am pregătit câteva sfaturi care te pot ajuta să gestionezi frica copilului de recoltarea de sânge!


De ce le este frică copiilor de recoltarea de sânge?

Procedura de recoltare de probe de sânge este, de regulă, destul de rapidă și nici nu provoacă vreun disconfort semnificativ. De ce este o sursă de teamă și anxietate pentru copii (și chiar și pentru unii adulți)? Motivele pot fi numeroase, dar, cel mai adesea, sursa acestei frici de recoltarea probelor de sânge este teama de necunoscut și lipsa de control. Copiii nu înțeleg întotdeauna procesul de recoltare a sângelui, de ce este el necesar și ce se întâmplă cu ei. De asemenea, ei pot simți că nu au control asupra situației, ceea ce le poate crește anxietatea.[2][3] 

Teama de durere fizică este un alt factor important (chiar dacă durerea în sine poate fi minimă, anticiparea acesteia poate fi sursa unei anxietăți semnificative), ca și frica de ace, foarte comună în rândul celor mici. Vizitele anterioare la medic pentru analize pot influența, de asemenea, atitudinea copilului față de astfel de proceduri. Dacă un copil a avut o experiență negativă cu recoltarea de sânge, cum ar fi o puncție venoasă nereușită sau o reacție adversă, el poate dezvolta o teamă persistentă.[2][3]  

Indiferent de sursa fricii de recoltare, aceasta poate fi intensificată și de atitudinea/ reacțiile altor copii (ex: aud plânsete sau țipete venind din sala de recoltare în timp ce așteaptă să le vină rândul), dar și de reacția părinților sau îngrijitorilor.[2][3]


Cum îți poți ajuta copilul să facă față fricii de recoltarea probelor de sânge?

Există câteva strategii pe care le poți folosi pentru a-ți ajuta copilul să facă față acestei frici de analize și să treacă mai ușor posibil printr-o astfel de experiență.[1][2][3]


Înainte de recoltare

  • Explică-i ce urmează să se întâmple și ce rol au analizele de sânge: După cum menționam anterior, teama de necunoscut este adesea una dintre cauzele fricii copilului de recoltarea probelor de sânge. Rezervă-ți deci timp pentru a discuta cu el despre ce presupune o astfel de procedură și de ce este ea necesară. Folosește un limbaj simplu, adecvat vârstei copilului și nivelului său de înțelegere, și fii onest/ă - este de preferat să îi spui că va simți o mică înțepătură/ ciupitură, nu că nu va simți nimic sau că nu îl va durea deloc. Dacă nu știi cum ar fi mai bine să îi prezinți informațiile, există cărți și desene animate care prezintă această procedură într-un mod potrivit pentru copii și care pot fi de ajutor.
  • Pregătește-l din timp: Nu aștepta până în ultimul moment pentru a aborda subiectul analizelor de sânge cu copilul tău. Discută despre recoltarea de sânge cu câteva zile înainte, astfel încât copilul să aibă timp să se obișnuiască cu ideea. 
  • „Repetați” acasă: Jocurile de rol se numără printre preferatele copiilor de diverse vârste și pot reprezenta o metodă simplă, dar eficientă de a-l pregăti pentru programarea la medic. Simulează procedura de recoltare de sânge folosind o păpușă sau o altă jucărie. Lasă-l pe copil să fie medicul și să „recolteze sânge” de la jucărie sau joacă tu rolul medicului/ asistentei și el pe cel al pacientului și treceți, pas cu pas, prin procesul de recoltare. 
  • Răspunde-i la întrebări: Încurajează copilul să pună întrebări și să-și exprime temerile. Răspunde-i cu sinceritate și răbdare la fiecare dintre ele.

În timpul recoltării

  • Se recomandă să urmezi recomandările personalului medical pentru a nu influența procesul de recoltare propriu-zis. 
  • Nu este indicat să încerci să îl ții de mână sau în brațe ori să îl îmbrățișezi - poți mișca acul folosit de asistentă în timpul manevrei de recoltare, iar vena se poate sparge. Excepția de la această recomandare o reprezintă bebelușii, care pot fi ținuți în brațe de către părinte.  
  • Puteți aduce cu voi o jucărie sau un alt obiect familiar - îi va oferi copilului un plus de confort și îl va ajuta să se simtă în siguranță. 

Este firesc să ai anumite îngrijorări, mai ales dacă cel mic este la prima recoltare de sânge ori dacă cele anterioare nu au decurs prea bine, însă nu uita că emoțiile tale le vor influența pe cele ale copilului. Sfatul nostru este să încerci, pe cât posibil, să-ți ascunzi eventualele îngrijorări sau emoții, atât acasă, cât și în sala de recoltare. Dacă ești calm/ă și sigur/ă pe tine, îți va mai ușor să-l convingi că nu are de ce să se teamă.


Programează-te pentru analize

Programează-te pentru analize

Echipa noastră te asteaptă!

Programează-te

Rolul personalului medical


Personalul medical, atitudinea și stilul de comunicare al acestuia, va influența foarte mult experiența recoltării de sânge. Este important să alegi un centru de recoltare unde personalul medical știe cum să se asigure că acest proces va fi cât mai rapid și mai puțin inconfortabil pentru cel mic, cum să explice cu calm și clar procedura de recoltare a sângelui, să răspundă la întrebări și, în general, să gestioneze eventualele temeri ale pacientului într-un mod cât mai eficient.

Discută în prealabil cu personalul medical despre temerile copilului tău și despre strategiile care funcționează cel mai bine pentru el. Aceste informații pot fi folosite pentru a personaliza abordarea în funcție de nevoile specifice ale copilului. Discută și cu copilul și încurajează-l să aibă încredere în medici și asistente, să țină cont de recomandările și indicațiile lor, și asigură-l că vor avea grijă de el.

Gestionarea fricii copilului de recoltarea probelor de sânge este vitală pentru a asigura un proces lin și mai puțin stresant pentru micuț. Cu răbdare și înțelegere, îți poți ajuta copilul să depășească frica de recoltarea de sânge și să aibă o experiență cât mai puțin stresantă. Ține cont de sfaturile și recomandările de mai sus, dar nu uita să le adaptezi la nevoile și personalitatea copilului tău!

Disclaimer: Sfaturile prezentate în acest articol au caracter general. Pentru recomandări personalizate, adresează-te unui specialist! 

Bibliografie: 

„How to Prepare Your Child for a Lab Test”, MedlinePlus, 2020, medlineplus.gov/lab-tests/how-to-prepare-your-child-for-a-lab-test/. Accesat la 19 Aug. 2024.

Navarro, Maria D, et al. „Needle Phobia: How to Improve the Child’s Experience during Blood Drawing”, Patient Experience Journal, vol. 8, no. 1, 28 Apr. 2021, pp. 116–125, https://doi.org/10.35680/2372-0247.1521. Accesat la 19 Aug. 2024.

Yui, Hideki, et al. „Appropriate Procedures to Increase the Adherence of Children to Blood Collection: A Cross‐Sectional Study”, Health Science Reports, vol. 6, no. 1, 29 Dec. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9798851/, https://doi.org/10.1002/hsr2.1036. Accesat la 19 Aug. 2024.